Kemiprov
Jag har ett Kemi prov och jag har några frågor som jag har svårt att få kläm på som:
1. Gemensamt för alla karboxylsyror är att de är sura. Liksom alkoholerna består
karboxylsyrorna av grundämnena kol, väte och syre. Hur skiljer de sig från
alkoholerna?
2. De flesta alkoholerna är giftiga och etanol är en av de giftiga. Hur kan det då komma
sig att det överhuvudtaget är möjligt att dricka exempelvis vin?
3. Vad betyder namnet på Pentan?
första e ju att alkoholer har en OH grupp som inte syror har.
den andra är väl att typ levern bryter ned alkoholen till glukos och sånt. (osäker)
Namnet på pentan betyder basically 5
Tack så mycket, få se om någon annan förstår alkohol frågan.
1. Det som skiljer alkoholer från syror är den funktionella gruppen, en funktionell grupp är som ett "handtag" på en molekyl som ger molekylen speciella egenskaper. En alkohol har en OH-grupp medans en karboxylsyra har en COOH-grupp.
2. Etanolen som man har i kroppen kan i levern oxideras vidare till en aldehyd, och aldehyden kan oxideras till en karboxylsyra - båda dessa är mindre farliga.
3. Kolkedjor med olika antal kolatomer har olika namn, du kan se alla HÄR. Där n-pentan=pentan. I kemi så finns det systematiska sätt att namnge molekyler på och det kallar vi för nomenklatur.
Pikkart skrev:
2. Etanolen som man har i kroppen kan i levern oxideras vidare till en aldehyd, och aldehyden kan oxideras till en karboxylsyra - båda dessa är mindre farliga.
Nej aldehyden (acetaldehyd) är mycket mer giftig för kroppen än etanolen eller ättiksyran. acetaldehyden ger upphov till många av de otrevliga effekterna efter stor alkoholkonsumtion. Så mellanstegen i nedbrytningen är giftigast, därefter etanolen och minst giftig är ättiksyran vid konsumption av vin.
Disulfiram, "antabus", används som avvänjningssubstans vid alkoholmissbruk hämmar specifikt nedbrytningen av acetaldehyden, vilket ger kraftiga och långvariga förgiftningssymptom.
mag1 skrev:Pikkart skrev:
2. Etanolen som man har i kroppen kan i levern oxideras vidare till en aldehyd, och aldehyden kan oxideras till en karboxylsyra - båda dessa är mindre farliga.
Nej aldehyden (acetaldehyd) är mycket mer giftig för kroppen än etanolen eller ättiksyran. acetaldehyden ger upphov till många av de otrevliga effekterna efter stor alkoholkonsumtion. Så mellanstegen i nedbrytningen är giftigast, därefter etanolen och minst giftig är ättiksyran vid konsumption av vin.
Disulfiram, "antabus", används som avvänjningssubstans vid alkoholmissbruk hämmar specifikt nedbrytningen av acetaldehyden, vilket ger kraftiga och långvariga förgiftningssymptom.
Klumpigt skrivet av mig, det stämmer självklart! Andemeningen är dock detsamma - etanolen bryts ned i kroppen, därför är det möjligt att konsumera den.
Sterben - skapa en tråd per uppgift i framtiden. Tråden blir så rörig annars. Dessutom säger forumreglerna att vi ska hålla oss till en uppgift per tråd.
/Mod