Kemi-uppgift- organsik kemi
Rita strukturformlerna för Propan, Propanol och Propansyra. Ta reda på deras kokpunkter. Varför skiljer sig deras kokpunkter?
ag behöver hjälp med den här frågan,
Jag har ritat strukturformlerna för alla fyra ämnen och tagit reda på deras kokpunkter, men jag behöver hjälp med "
Varför skiljer sig kokpunkterna åt? Vilka faktorer är det som påverkar ett ämnes kokpunkt? "
Vilka skillnader ser du i deras strukturformler?
Två av de tre ämnena har funktionella grupper (d.v.s. något annat än bara H, som i väte), dessa har unika egenskaper. Finns det någon trend för kokpunkterna och de funktionella grupperna?
Om du räknar upp de tre ämnena från lägst kokpunkt till högst kokpunkt, i vilken ordning kommer de?
jag skrev att starkare ämne är desto högre kokpunkt har den svårare att bryta ut ner bindningar, och detta beror på vilka molekylor bindning har ämnet.
Jag fattar inte vad meanar med trend för kokpunkterna
Hur ska jag beräkna de tre ämnen?
Ämnet är inte starkare, men bindningarna som ämnet kan skapa är starkare eller fler (och därför starkare tillsammans).
Med trend menade jag hur kokpunkterna skiljer sig för de olika ämnena, finns det en koppling mellan ämnets funktionella grupp och kokpunkten.
Alltså Propan har bara london som intermoleklyler bindning, propnol har london och väte bindning och ptopansyra har de tre olika bindingarna, london, dipol - dipol och väte bindning
Därför är den starkare och har högre kokpunkt
Tayf skrev:Alltså Propan har bara london som intermoleklyler bindning, propnol har london och väte bindning och ptopansyra har de tre olika bindingarna, london, dipol - dipol och väte bindning
Därför är den starkare och har högre kokpunkt
Vilken är starkare och har högre kokpunkt?
potansyre alltså karbonsyror som har högre kokpunkter och alkaner är den svagset bindning så är den har lägre kokpunkt
eller?
Ja propansyran (tror jag det var du ville skriva) har högst kokpunkt och propan lägst, med propanolen i mitten. Deras kokpunkter finns väl i din formelsamling, så kan du se direkt vilka kokpunkter har.