Kemi begrepp
Vet inte vad begreppen betyder och vet inte vad som händer när protein koagulerar.
Raumir skrev:Vet inte vad begreppen betyder och vet inte vad som händer när protein koagulerar.
Protein är känsligt för värme och vid temperaturer över 40 grader Celsius brukar de koagulera. När proteiner koagulerar stelnar de eller förändrar sin form vilket medför att de tappar sin funktion.
Källa: Ugglans kemi
Fråga om något är oklart!
Vad är aminosyror, hemoglobin, enzymer och koagulera?
Raumir skrev:Vad är aminosyror, hemoglobin, enzymer och koagulera?
Proteiner är uppbyggda av aminosyror. Man kan säga att aminosyror är proteinernas beståndelar, alltså det som bygger upp proteiner.
Hemoglobin är ett protein som finns i röda blodkroppar hos människan och många djur. Det är de som sköter syrgastransporten när man andas för att blodet ska bli syrerikt, vilket är nödvändigt.
Koagulera står förklarat längre upp. Skriver det igen här..
När proteiner koagulerar stelnar de eller förändrar sin form vilket medför att de tappar sin funktion.
Men vad är enzymer?
Raumir skrev:Men vad är enzymer?
Proteiner som fungerar som katalysatorer i kemiska reaktioner. En katalysator är ett ämne som skyndar på en kemisk reaktion utan att själv förbrukas.