kemi
Hur ragnordnar man olika molekylstrukturer efter kokpunkt?
Välkommen til Pluggakuten!
Vad är det för sorts molekyler du tänker på?
nej, men generellt va ska man tänka på
Ju svagare kraftena mellan molekylerna är, desto lägre blir kokpunkten. Det ä rsvårt att svara mer specifikt än så på en så generell fråga.
Hur vet man om krafterna är svaga eller ej, om man endast får tre olika molekylstrukturer som man ska ragnorda efter kokpunkt?
De krafter som kan bildas mellan molekyl av ett slag beror på dess struktur. Titta på vad de olika molekylerna består av, hur stor de är och om de har funktionella grupper/substitenter (t.ex. alkoholgrupp -OH, som kan delta i vätebindingar).
Alla krafter som verkar MELLAN molekyler kallas svaga krafter. Olika ssvaga krafter är olika starka, men alla är svagare än kovalenta bindningar och jonbindningar, som kan "bygga upp kemiska föreningar" (de starka krafterna).
Om du har tre molekyler som skall jämföras med varandra vore du bra om du skrev vilka molekyler det är. Vi som svarar här är bra på kemi, men vi är usla på tankeläsning.
om man har olika molekylstrukturer med bindningarna Van der Waalsbindning, jonbindningar,molekylbindning, vätebindning, metallbindning. i vilken ordninga ragnoradr man dem om man utgår efter kokpunkt ?
Man behöver veta vilka ämnen det är fär att kunna ge ett vettigt svar. Om man har tillräckligt stora molekyler kan t o m van der Waalsbindningar göra att ett ämne är fast i rumstemperatur.
vad avgör ett grundämnes kokpunkt?
Som vi redan har skrivit flera gånger i den här tråden: Ett ämnes kokpunkt beror på hur starka de krafter är som håller ihop ämnets smådelar med varandra. Det går inte att ge ett tydligare svar på en så otydlig fråga.