10 svar
77 visningar
Hantek2004 25 – Fd. Medlem
Postad: 25 nov 2020 18:38

kemi

Hur ragnordnar man olika molekylstrukturer efter kokpunkt? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 nov 2020 21:25

Välkommen til Pluggakuten!

Vad är det för sorts molekyler du tänker på?

Hantek2004 25 – Fd. Medlem
Postad: 25 nov 2020 21:33

nej, men generellt va ska man tänka på

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 nov 2020 22:38

Ju svagare kraftena mellan molekylerna är, desto lägre blir kokpunkten. Det ä rsvårt att svara mer specifikt än så på en så generell fråga.

Hantek2004 25 – Fd. Medlem
Postad: 26 nov 2020 13:12

Hur vet man om krafterna är svaga eller ej, om man endast får tre olika molekylstrukturer som man ska ragnorda efter kokpunkt? 

mag1 9478
Postad: 26 nov 2020 14:56

De krafter som kan bildas mellan molekyl av ett slag beror på dess struktur. Titta på vad de olika molekylerna består av, hur stor de är och om de har funktionella grupper/substitenter (t.ex. alkoholgrupp -OH, som kan delta i vätebindingar).

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 nov 2020 18:03

Alla krafter som verkar MELLAN molekyler kallas svaga krafter. Olika ssvaga krafter är olika starka, men alla är svagare än kovalenta bindningar och jonbindningar, som kan "bygga upp kemiska föreningar" (de starka krafterna).

Om du  har tre molekyler som skall jämföras med varandra vore du bra om du skrev vilka molekyler det är. Vi som svarar här är bra på kemi, men vi är usla på tankeläsning.

Hantek2004 25 – Fd. Medlem
Postad: 26 nov 2020 19:50

om man har olika molekylstrukturer med bindningarna Van der Waalsbindning, jonbindningar,molekylbindning, vätebindning, metallbindning. i vilken ordninga ragnoradr man dem om man utgår efter kokpunkt ?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 nov 2020 21:30

Man behöver veta vilka ämnen det är fär att kunna ge ett vettigt svar. Om man har tillräckligt stora molekyler kan t o m van der Waalsbindningar göra att ett ämne är fast i rumstemperatur.

Hantek2004 25 – Fd. Medlem
Postad: 28 nov 2020 15:52 Redigerad: 28 nov 2020 16:29

vad avgör ett grundämnes kokpunkt?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 nov 2020 18:30

Som vi redan har skrivit flera gånger i den här tråden: Ett ämnes kokpunkt beror på hur starka de krafter är som håller ihop ämnets smådelar med varandra. Det går inte att ge ett tydligare svar på en så otydlig fråga.

Svara
Close