kemi 2 syror
varför har 0,2 mol/dm3 saltsyra lägre ph värde än en 0,2 mol/dm3 lösning av ättikssyra?
hur kan man motiviera denna förutom att säga att ättikssyran är en svagare bas
Ättiksyra är en svagare syra, inte en svagare bas. Vad innebär det att en syra är stark respektive svag?
en stark syra protolyseras till 100% men syrakonstanten i en svag syra bestämmer hur mycket som protolyseras?
Ja, det är ett sätt att uttrycka det (jag tycker det underlättar att veta att pKa-värdet är det pH-värde där precis hälften av syramolekylerna är protolyserade).
säger inte pka om alla syramolekyler är protolyserade eller inte dvs vilken som är starkast/ svagast?
Nej. Svaga syror är aldrig helt protolyserade. Hur många % av syramolekylerna som är protolyserade vid en viss totalkoncentration eller ett visst pH-värde kan man beräkna med hjälp av pKa. Har du lärt dig att göra jämviktsberäkningar?
Men det stämmer att du kan jämföra svaga syror med varandra genom att titta på pKa- värdena.