Kemi 1 labbrapport chipsfabriken.
Hej!
Jag har en labbrapport om chipsfabriken. En saltlast (NaCl) som anlände till en chipsfabrik var tyvärr uppblandat med kalciumkarbonat, CaCO3. Kalciumkarbonat är ofarligt för människan men försämrar kvaliteten hos potatischipsen. Uppgiften för dig och din medarbetare på chipsfabriken är att bestämma och testa en metod för att separera kalciumkarbonat från natriumkloriden samt bestämma hur mycket kalciumkarbonat som finns i saltlasten (i %).
I teoridelen ska jag förklara vilken salt som är starkast alltså natriumklorid eller karlciumkarbonat. Men jag vet inte hur jag ska göra. Jag skulle verkligen uppskatta om ni kan hjälpa mig och förklara.
Tack i förväg!
Vad menar du med vilket salt som är ”starkast”?
Om du inte vet alls hur du ska börja så kanske du kan börja med att lista egenskaper för de två ämnena. Smältpunkter, kokpunkter, vattenlöslighet, löslighet i organiska lösningsmedel, densitet, reaktivitet… Finns det någon skillnad man skulle kunna utnyttja för att separera dem?
För att separera dem så häller jag i föreningarna i kokande vatten. Men sen ska jag förklara varför en av salterna är starkast
T.ex. så är natriumklorid starkt för att det krävs mycket energi för att smälta saltet. hoppas du förstår nu
Nej, jag förstår inte vad du menar med att ett salt är "starkare" än ett annat, det är ett begrepp jag aldrig har träffat på tidigare.
förlåt jag har formulerat mig helt fel. Det jag ska förklara är vilken jonbindning som är starkast i salterna. Alltså vilken av salternas jonbindning som är starkast. Skulle uppskatta om ni kan hjälpa mig och förklara.
Vad har du för nytta av att veta vilket av salterna det är starkast jonbindningar i?
Teraeagle gav dig ett bra tips i sitt första inlägg:
Om du inte vet alls hur du ska börja så kanske du kan börja med att lista egenskaper för de två ämnena. Smältpunkter, kokpunkter, vattenlöslighet, löslighet i organiska lösningsmedel, densitet, reaktivitet… Finns det någon skillnad man skulle kunna utnyttja för att separera dem?
Följ det!
syftet varför jag vill veta är för att ha med det i min teoridel i min labbrapport.
akuthjälp1 skrev:syftet varför jag vill veta är för att ha med det i min teoridel i min labbrapport.
Din teoridel skall innehålla sådant som har betydelse för laborationen, ingenting annat.
Kemiska föreningar, jonföreningar (salter), jonbindning och salters löslighet i vatten (fokus på de ni använde i laborationen). Man brukar generellt sätt börja väldigt brett och allmänt för att sedan bli mer specifik när man skriver teoridelen. Tillexempel kan man börja att skriva om salter som något man använder sig mycket av i vardagen, det finns i maten osv. Sedan börjar man prata om salter utifrån ett kemisk perspektiv och tillslut landar man i salterna vi använde på laborationen.
Detta är vad min lärare vill att man ska ta med, kan du hjälpa mig?
Har du utfört laborationen än?
Vad gjorde du för att separera salterna från varandra?
jag blandade salterna i kokande vatten
Vad hände då?
natriumkloridet löstes i vattnet medans kalciumkarbonatet stanna i kristallform på botten av bägaren.
Vad gjorde du sedan för att få fram natriumkloriden?
Jag filtrerade innehållet i bägaren genom ett filterpapper, på det sättet stannade kalciumkarbonatet på filtret medan natriumklorid lösningen kommer rinna igenom.
Vilken sorts bindningar är det som gör att kalciumkarbonatet är i fast form? Vilken sorts bindningar är det som gör att natriumkloriden är upplöst i vattnet?
vet faktiskt inte
Då kan du läsa här. Läs särskilt om intramolekylära (starka) och intermolekylära (svaga) bindningar.