Katalysatorer, och jämviktskonstant
Hej,
I min lärobok står det att katalysatorer inte ändrar på jämviktskonstanten i ett system - utan att processen endast påskyndas. Det förefaller mig förvisso rimligt i kemiska sammanhang - men gäller det verkligen även för biologiska katalysatorer/enzymer?
Ja det stämmer även för enzymer (som därför kan definieras som "biologiska katalysatorer").
När jag läste biologi tyckte jag att den stora skillnaden mot kemi var att det bldrig BLEV jämvikt - så fort en produkt hade bildats, så blev det ämnet reaktant för en annan reaktion, katalyserat av ett enzym.
Kort sagt: Jämvikt är död.
Smaragdalena skrev:När jag läste biologi tyckte jag att den stora skillnaden mot kemi var att det bldrig BLEV jämvikt - så fort en produkt hade bildats, så blev det ämnet reaktant för en annan reaktion, katalyserat av ett enzym.
Kort sagt: Jämvikt är död.
Jo det stämmer för ämnen som kan modifieras/fås att reagera i flera steg. Men precis samma sker väl ändå inom kemin, med flera möjliga efterföljande reaktioner, s.k. "one pot synthesis"
https://en.wikipedia.org/wiki/One-pot_synthesis
Kruxet med biologiska system är väl att det sällan går att studera endast en komponent, som ett enzym. Men renas ett enzym fram kan dess jämvikt bildas och bibehållas.