3 svar
55 visningar
William2001 behöver inte mer hjälp
William2001 269
Postad: 8 sep 2022 10:36

Katalysatorer, och jämviktskonstant

Hej,

I min lärobok står det att katalysatorer inte ändrar på jämviktskonstanten i ett system - utan att processen endast påskyndas. Det förefaller mig förvisso rimligt i kemiska sammanhang - men gäller det verkligen även för biologiska katalysatorer/enzymer?

mag1 9457
Postad: 8 sep 2022 10:57

Ja det stämmer även för enzymer (som därför kan definieras som "biologiska katalysatorer").

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 8 sep 2022 16:54

När jag läste biologi tyckte jag att den stora skillnaden mot kemi var att det bldrig BLEV jämvikt - så fort en produkt hade bildats, så blev det ämnet reaktant för en annan reaktion, katalyserat av ett enzym.

Kort sagt: Jämvikt är död.

mag1 9457
Postad: 8 sep 2022 17:13
Smaragdalena skrev:

När jag läste biologi tyckte jag att den stora skillnaden mot kemi var att det bldrig BLEV jämvikt - så fort en produkt hade bildats, så blev det ämnet reaktant för en annan reaktion, katalyserat av ett enzym.

Kort sagt: Jämvikt är död.

Jo det stämmer för ämnen som kan modifieras/fås att reagera i flera steg. Men precis samma sker väl ändå inom kemin, med flera möjliga efterföljande reaktioner, s.k. "one pot synthesis"

https://en.wikipedia.org/wiki/One-pot_synthesis

Kruxet med biologiska system är väl att det sällan går att studera endast en komponent, som ett enzym. Men renas ett enzym fram kan dess jämvikt bildas och bibehållas.

Svara
Close