Katalas
Hur skulle man kunna förbättra metoden i labortation där man kollar katalas från potatis aktivitet vid olika temperaturer? Det är väteperoxid som reagerar och bildar skum (syre ) och vatten.
Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator
Det är väll klart att jag har tänkt. Jag har däremot inte kunnit komma på något.
Dels har jag tänkt att om man tar flera temperaturer får man inte ett godtyckligt värde på optimalen.
Det är omöjligt att svara på hur din laboration kan optimeras när vi inte vet hur du har gjort din laboration.
Här är metoden
Potatis mixades med 0.9% NaCl volymen 20 ml (det vill säga lika stor massa mellan potatis och saltlösning)
Sedan filtrerades lösningen.
Begynnelse temperaturen noterades
Bägaren med enzymlösningen hettades upp av ett vattenbad till den temperatur vilken katalas denaturerar.
Temperaturskillnaden beräknades.
3 ml av den upphettade enzymlösningen blandades precis som i grundreceptet och motsvarande (potatis-salt) lika stor mängd 3% väteperoxid (tecken).
Enzymets aktivitet noterades samt dess förändring beroende på hur mycket produkt som hade bildats.
I försök 2 gällde skulle man upprepa punkterna förutom att man i punkt fyra skulle omringa bägaren med en nedkyld vätska i form av iskuber eller snö. I försök 3 skulle man varken göra som i försök 1 respektive 2 utan bara låta den rumstempererade enzymlösningen att vara som den är och därmed upprepa alla försök förutom punkt fyra.