5 svar
113 visningar
getrektman 39 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2020 16:16

Katalas

Hur skulle man kunna förbättra metoden i labortation där man kollar katalas från potatis aktivitet vid olika temperaturer? Det är väteperoxid som reagerar och bildar skum (syre ) och vatten.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 apr 2020 16:24

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt och hur långt du har kommit. /moderator

getrektman 39 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2020 17:36

Det är väll klart att jag har tänkt. Jag har däremot inte kunnit komma på något.

getrektman 39 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2020 17:37

Dels har jag tänkt att om man tar flera temperaturer får man inte ett godtyckligt värde på optimalen.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 apr 2020 18:27

Det är omöjligt att svara på hur din laboration kan optimeras när vi inte vet hur du har gjort din laboration.

getrektman 39 – Fd. Medlem
Postad: 9 apr 2020 21:30

Här är metoden

Potatis mixades med 0.9% NaCl volymen 20 ml (det vill säga lika stor massa mellan potatis och saltlösning) 
Sedan filtrerades lösningen.
Begynnelse temperaturen noterades 
Bägaren med enzymlösningen hettades upp av ett vattenbad till den temperatur vilken katalas denaturerar.
Temperaturskillnaden beräknades.
3 ml av den upphettade enzymlösningen blandades precis som i grundreceptet och motsvarande (potatis-salt) lika stor mängd 3% väteperoxid (tecken).
Enzymets aktivitet noterades samt dess förändring beroende på hur mycket produkt som hade bildats. 

I försök 2 gällde skulle man upprepa punkterna förutom att man i punkt fyra skulle omringa bägaren med en nedkyld vätska i form av iskuber eller snö. I försök 3 skulle man varken göra som i försök 1 respektive 2 utan bara låta den rumstempererade enzymlösningen att vara som den är och därmed upprepa alla försök förutom punkt fyra. 

Svara
Close