kaströrelse i elektriska fält 3129 b
Hej!
Jag löste nästan denna uppgif (b frågan) men det är något jag har fastnat på, i facit försöker de hitta hastigheten genom att sätta den elektriska och den magnetiska kraften likamed varandra, men hur vet man att dessa är lika stora, själv trodde jag att man skulle lösa ut hastigheten med hjälp av kaströrleseformlerna dock blev det fel i och med att sx= vo cos alfa*t blir 0 i och med att vinkeln från det elektriska fältet är 90 grader, då jonen rör sig rakt fram (dvs den kommer in med 90 graders vinkel). Jag undrar också dels varför man inte kan lösa med kaströrelseformlerna,blir tacksam för hjälp!
Eli123be skrev:Jag undrar också dels varför man inte kan lösa med kaströrelseformlerna,
För att det inte är en kaströrelse.
Du ritade en kraftpil, men på andra ställen skulle kraftpilen ha en annan riktning. Lorentzkraften är alltid vinkelrätt mot hastigheten. Därför blir det en cirkelbana (i området där det inte finns ett elektriskt fält) där Lorentzkraften är den centripetala kraften.
men det finns ju vissa frågor man löser med hjälp av kaströrelseformlerna trots att det inte är kaströrelse t.ex denna trådhttps://www.pluggakuten.se/trad/kastrorelse-i-elektriska-falt-1/ hur kan man skilja på när det är kaströrlese och när det inte är det?
En laddning i ett elektriskt fält beter sig ungefär som en massa i ett gravitationsfält. Kraften är parallell med fältlinjerna. Och det uniforma elektriska fältet mellan plattor är väldigt likt gravitationsfältet nära jorden: överallt lika starkt. Då får man kastbanor som är likadana, med väldigt liknande formler.
Kraften på laddningar som rör sig i magnetfält är helt annorlunda: Lorentzkraften är vinkelrätt på fältlinjerna och vinkelrätt på rörelseriktningen.
Bra fråga!
Eli123be skrev:...i facit försöker de hitta hastigheten genom att sätta den elektriska och den magnetiska kraften likamed varandra, men hur vet man att dessa är lika stora...
De är lika stora för de joner som tar sig fram till detektorn. Alltså, principen med JJ Thomsons experiment var att separera olika isotoper av samma grundämne från varandra.
Meningen är alltså att joner ska röra sig rakt igenom det elektriska och magnetiska fältet för att kunna ta sig genom ett hål som leder till ett område där det enbart finns ett magnetiskt fält. Jonerna kommer då röra sig i en cirkulär bana och träffa en skärm som tillåter mätning mellan hålet och där jonen träffar. Detta leder sedan till att man kan bestämma massan på jonen och ta reda på isotopernas kemiska sammansättning.
Jag undrar också dels varför man inte kan lösa med kaströrelseformlerna,blir tacksam för hjälp!
För att dessa enbart gäller om resulterande kraft i vertikal led inte är noll. I detta fall är det specifikt de joner som rör sig rakt fram som är intressanta. Alla andra joner med annan massa och fart (eller laddning) följer en kastbana upp eller ned.
så joner som transporteras rakt är bara av en slags sort jon och då är den magnetiska och elektriska kraften detsamma eftersom de transporteras rakt? vad är en detektor för något? så kaströrelseformlerna gäller ej när den resulterande kraften är 0? men om den hade fått en annan kraftresultant så hade man kunnat beräkna med kastformlerna?
Då ritar jag vad jag redan hade skrivit: Lorentzkraften är vinkelrätt på fältlinjerna och vinkelrätt på rörelseriktningen.