kasta sten
jag undrar varför man inte kan lösa denna ( uppgift a) som mv^2/2 = mgh och sedan lösa ut h? varför? och kan någon förklara lite hur man gör istället?
När stenen kastas har den en horisontell och vertikal hastighetskomposant. 15 m/s är resultanten av dessa komposanter. Om vi beräknar den vertikala hastigheten så kan vi sedan beräkna hur högt stenen når över utgångspunkten.
Ok men hur?
När stenen befinner sig i den högsta punkten så är den horisontella hastigheten 7,5 m/s. Hur stor är då den horisontella hastigheten när stenen kastas? Bortse från luftmotståndet.
jag vet inte:/ är den 7,5 också
Ja, eftersom man försummar luftmotståndet så är det ingen kraft som verkar i horisontell riktning. Hastigheten i horisontell riktning kommer att vara den samma under hela kastet.
Ok vad gör jag sen
På a) kan du utnyttja energiprincipen också.
Ledtråd: Pythagoras sats.
Soderstrom skrev:På a) kan du utnyttja energiprincipen också.
hur???
såhär löste jag den
jag undrar bara, varför skriver man startvärde på menanisk energi = ”slutvärde” på mekanisk energi alltså som jag gjort rad 2?
Ser bra ut :)
Därför att stenen har både läges- och rörelseeergi i båda punkterna. Så precis i början har den en hastighet och den är redan över en nollnivå! Och högst upp har är den fortfarande i rörelse och har en okänd höjd :)
Hoppas att det var svar på din fråga :)
Du kan annars räkna ut höjden från marken till högsta punkten genom att ta: y= sin^2 (v)*v0^2/2*9
Svaret adderas till 35 m då den formeln räknar med avståndet från vilken stenen kastas ifrån :)
Den här lösning blev nog lite enklare än min variant. Jag tänkte beräkna den vertikala hastighetskomposanten vid utkastet mha Pythagoras sats och sedan använda energiprincipen.