Kärnreaktioner
Det är en Beta minus sönderfall, alltså plus en proton. Min motivering skulle kunna vara att kärnan är ostabil i med att den har mer neutroner än protoner?
på B) massa före- massa efter?
Nej, det är inte ett sönderfall, det är en kärnreaktion som sker eftersom 17O-kärnan beskjuts med partikeln X. Hur många nukleoner finns det i 17O? Hur många nukleoner finns det i 18F? När du har räknat ut hur många protoner och/eller neutroner det finns i X så kan vi gå vidare och beräkna laddningen hos X.
Smaragdalena skrev:Nej, det är inte ett sönderfall, det är en kärnreaktion som sker eftersom 17O-kärnan beskjuts med partikeln X. Hur många nukleoner finns det i 17O? Hur många nukleoner finns det i 18F? När du har räknat ut hur många protoner och/eller neutroner det finns i X så kan vi gå vidare och beräkna laddningen hos X.
Såhär resonerar jag
Det har alltså blivit en proton mer, och en elektron mer. Vad var det för partikel som sköts in i kärnan?
Smaragdalena skrev:Det har alltså blivit en proton mer, och en elektron mer. Vad var det för partikel som sköts in i kärnan?
det kan väl inte vara en alfapartikel?
Nej, en alfapartikel har masstalet 4 och laddningen +2. Vi söker någonting som har masstalet 1 och laddningen 0. Vad kan det vara?
Smaragdalena skrev:Nej, en alfapartikel har masstalet 4 och laddningen +2. Vi söker någonting som har masstalet 1 och laddningen 0. Vad kan det vara?
Precis, men när du skrev ”sköts” och att det inte är en sönderfall så stannade det lite för mig. Ver att Rutherford lyckades med denna försök, fast då var det en alfapartikel han sköt in.
Smaragdalena skrev:Nej, en alfapartikel har masstalet 4 och laddningen +2. Vi söker någonting som har masstalet 1 och laddningen 0. Vad kan det vara?
Men att svara på din fråga, en neutron?
Smaragdalena skrev:Ja.
är min motivering på fråga a korrekt? Alltså att den är ostabil för att den har en proton mer?
är fråga b) korrekt?
a Nej, det är inte ett sönderfall utan en kärnreaktion.
b) neutron
Smaragdalena skrev:a Nej, det är inte ett sönderfall utan en kärnreaktion.
b) neutron
Hur menar du på B? Jag tror nog att jag gjorde fel..det jag gjorde var att dela atomerna i sina beståndsdelar som jag gjorde på bilden, men jag tänker om jag istället skulle kunna ta hela nuklidmassorna, alltså nuklidmassan för syre+1neutron - nuklidmassan för fluor?
Du krånglar till det i onödan. Det finns bara en partikel som har masstalet 1 och laddningen 0.
Smaragdalena skrev:Du krånglar till det i onödan. Det finns bara en partikel som har masstalet 1 och laddningen 0.
Ja jag vet.. men hur räknar jag dess energi?
Alfredo skrev:Smaragdalena skrev:Du krånglar till det i onödan. Det finns bara en partikel som har masstalet 1 och laddningen 0.
Ja jag vet.. men hur räknar jag dess energi?
Varför skulle du göra det?
Smaragdalena skrev:Alfredo skrev:Smaragdalena skrev:Du krånglar till det i onödan. Det finns bara en partikel som har masstalet 1 och laddningen 0.
Ja jag vet.. men hur räknar jag dess energi?
Varför skulle du göra det?
Står bestäm energi uttryck i Mev, jag förstår inte varför du skrev att b) ”neutron”
Jag blandade ihop uppgifterna. Det är fråga a som har svaret neutron