Karboxylsyror sura?
Hej,
Jag undrar varför karboxylsyror är sura men inte alkoholer när båda har OH-.
Titta på deras strukturer, vad mer finns det i karboxylsyrans funktionella grupp?
Ett dubbelbindet O
Just det! Om vätet lossnar från COOH-gruppen, så kommer båda syreatomerna vara likadana, så det är lika stor sannolikhet att minusladdningen sitter på det ena syret som det andra. Detta kallas resonans, och gör att "medelvärdet" är mer stabilt än någondera formen.
Jag förstår inte varför den blir sur pga det?
Läs här om resonans, återkom om du har fler frågor!
Det är hela tiden en jämvikt mellan den oprotolyserade syran och den korresponderande basen. Om basen (i detta fall karboxylatjonen) är stabil p.g.a. resonansen, förskjuts jämvikten i riktning mot basen, d.v.s. ett hyfsat antal syramolekyler protolyseras. När det gäller alkoholatjoner har de ingen sådan stabilisering. Om en alkoholmolekyl skulle avge en vätejon, så är den alkoholatjon som bildas så instabil att den genast tar upp en vätejon igen. Därför fungerar inte alkoholer som syror.
Tack!