Karboxylsyror styrka
Ökar karboxylsyror styrka ifall kolkedjan växer. Jag tror att det blir så, eftersom laddningen som bildas av anjonen kan fördela sig bättre över kolkedjan. Tänker jag rätt?
Qetsiyah skrev:Yes!
Ordna följande syror efter avtagande styrka (den starkaste syran först): ätti§na trikloroättiksyra myrsyra kloroätti§rra Skloropropansyra
Trikloroättiksyra, kloroättiksyra, myrsyra, 3-kloropropansyra, ättiksyra.
Hur kommer det sig då att facit anger att myrsyra är starkare än ättiksyra. Är inte ättiksyra längre än myrsyra
En syra anses vara starkare om den lätt kan förlora väte till en bas. Av ättiksyra och myrsyra anses myrsyra vara starkare eftersom CH3 i ättiksyra är elektrondonerande. CH3 bidrar faktiskt med elektronstäthet mot O-H-bindningen, vilket gör det svårare att ta bort H och gör att ättiksyra är en en svagare syra än myrsyra. Allt beror på att CH3 är en elektrondonerande grupp.
Ett annat sätt att förklara detta är att metylgruppen (-CH3) i ättiksyra induktivt donerar elektrondensitet till COOH, så O-H-bindningen är mindre benägen att bryta. Myrsyra har inte en elektrongivande grupp, så dess O-H-bindning är något mer polariserad och surare.
Det handlar om "stabiliteten" av den resulterande -COO- gruppen. Desto stabilare den är när den skapats, desto mer sannolikt att den gör det.
Qetsiyah skrev:Det handlar om "stabiliteten" av den resulterande -COO- gruppen. Desto stabilare den är när den skapats, desto mer sannolikt att den gör det.
Men strider inte detta mot det du tidigare höll med om? Att ju längre kolkedjan blir desto starkare blir syran?
Näääääeee? På vilket sätt menar du?
Qetsiyah skrev:Näääääeee? På vilket sätt menar du?
Ja, tidigare gick du ju med på att en syrasstyrka ökar ju längre kolkedjan blir. Ättiksyra har en längre kedjan än myrsyra, men trots detta är myrsyra en starkare syra?
Bookworm har rätt. En karboxylsyra blir svagare med längre kolkedja. Kolkedjan donerar elektroner till karboxylgruppen via s.k. induktiv effekt. När elektrotätheten kring karboxylgruppen ökar växer sig OH-bindningen starkare. Då får syran svårare att genomgå protolys.
Du får ursäkta mitt dumma uttalande