9 svar
183 visningar
Eli123be behöver inte mer hjälp
Eli123be 1807
Postad: 29 aug 2021 19:07

Karboxylsyra smält och kokpunkt

Hej!

Varför ökar smält och kokpunkten bland karboxylsyror beroende på antalet kolatomer, borde det inte vara tvärtom ?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 29 aug 2021 19:47

Vilken sorts bindningar är det mellan molekylerna av karboxylsyror? Vad är det som påverkar styrkan hos sådana bindningar?

Varför skulle det vara tvärtom, tycker du?

Eli123be 1807
Postad: 1 sep 2021 10:48

det är vätebindningar, är det längden på dem?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 sep 2021 12:16

Det är bara just karboxylgruppen som kan bilda vätebindningar, och om karboxylsyrans kolvätekedja är lång är det en ganska liten del av molekylen. Vad är det som håller ihop resten av karboxylsyran med sina grannar?

Eli123be 1807
Postad: 1 sep 2021 14:26

vdw bindningar?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 sep 2021 15:00

Ja. Vad är det som avgör hur starka vdW-krafterna är?

Eli123be 1807
Postad: 1 sep 2021 16:24

längden på kolatomerna, då hänger jag med! Tusen tack!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 sep 2021 18:32
Eli123be skrev:

längden på kolatomerna, då hänger jag med! Tusen tack!

Om du menar längden på kolvätekedjorna, så kan jag hålla med dig (egentligen är det moleylens area - därför har ett rakt (ogrenat) kolväte lägre kokpunkt än ett grenat med samma molmassa).

Eli123be 1807
Postad: 1 sep 2021 21:35

precis, är det dock inte tvärtom att grenade molekyler har lägre kokpunkt?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 1 sep 2021 22:10

Jo, jag skrev fel - tänkte på två olika formuleringar och så blev det hälften av varje. Arean är större och därmed blir bindningarna starkare för de "mindre klotformiga" molekylerna.

Svara
Close