Karboxylsyra smält och kokpunkt
Hej!
Varför ökar smält och kokpunkten bland karboxylsyror beroende på antalet kolatomer, borde det inte vara tvärtom ?
Vilken sorts bindningar är det mellan molekylerna av karboxylsyror? Vad är det som påverkar styrkan hos sådana bindningar?
Varför skulle det vara tvärtom, tycker du?
det är vätebindningar, är det längden på dem?
Det är bara just karboxylgruppen som kan bilda vätebindningar, och om karboxylsyrans kolvätekedja är lång är det en ganska liten del av molekylen. Vad är det som håller ihop resten av karboxylsyran med sina grannar?
vdw bindningar?
Ja. Vad är det som avgör hur starka vdW-krafterna är?
längden på kolatomerna, då hänger jag med! Tusen tack!
Eli123be skrev:längden på kolatomerna, då hänger jag med! Tusen tack!
Om du menar längden på kolvätekedjorna, så kan jag hålla med dig (egentligen är det moleylens area - därför har ett rakt (ogrenat) kolväte lägre kokpunkt än ett grenat med samma molmassa).
precis, är det dock inte tvärtom att grenade molekyler har lägre kokpunkt?
Jo, jag skrev fel - tänkte på två olika formuleringar och så blev det hälften av varje. Arean är större och därmed blir bindningarna starkare för de "mindre klotformiga" molekylerna.