5 svar
186 visningar
Peter1986 27
Postad: 25 aug 2019 13:29 Redigerad: 25 aug 2019 13:43

Känner ni till någon mattebok som har ungefär samma upplägg som "Kontinuerliga System"?

Jag gillar inte alls den här boken, jag tycker att den är vansinnigt opedagogisk och maler på om formella satser och bevis hela tiden, och känns allmänt jobbig att hänga med i.
Känner ni till någon bok som har ungefär samma upplägg, alltså PDE-ekvationer som ibland använder sig av Sturm-Liouville-ekvationen och polära koordinater och dylikt?

Det närmaste som jag hittills har lyckats hitta är nog "Partial Differential Equations: An Introduction" av Strauss - dock så har jag inte hunnit kolla igenom den ordentligt än, men den verkar ha ett liknande upplägg.

oggih 1299 – F.d. Moderator
Postad: 26 aug 2019 00:14

Har inga direkta rekommendationer för PDE-material, men ett rent allmänt tips när man letar efter alternativa framställningar av ett visst matematiskt ämne, är att söka på några väl valda nyckelord + "lecture notes". De flesta matematikböcker som inte ligger på grundnivå brukar tyvärr vara rätt tort skrivna, så om man vill ha en mer avslappnad och personlig beskrivning med lite mer motivationer och filosfiska utläggningar kan föreläsningsanteckningar ofta vara ett bättre alternativ.

Ytterligare ett tips om man vill ha hjälp med intuitiva förklaringar av saker kan vara att söka efter relevanta nyckelord + "intuition" eller "motivation". Det brukar alltid gå att skaka fram någon tråd från Math Stackexchange eller Math Overflow eller något blogginlägg på det viset.

Slutligen kan jag rekommendera serien om diffekvationer som 3blue1brown håller på med. Den fortfarande bara halvfärdig  och är kanske egentligen på en mer basic nivå än det du håller på med, men det kan kanske fortfarande vara givande med en lite ny infallsvinkel på grunderna.

Peter1986 27
Postad: 26 aug 2019 11:38

Tack för tipsen, ska testa att söka på dem.

Det där är i alla fall någonting som stör mig något enormt när det gäller en del universitetsböcker, och då särskilt matteböcker - helt plötsligt så ska allting vara gravallvarligt, stelt och superformellt, och det där med klarhet och intuition verkar bli någonting sekundärt.
Men lyckligtvis så finns det en del böcker som har ett bra upplägg, särskilt fysikböcker som "University Physics With Modern Physics" av Young/Freedman och "Elements Of Electromagnetics" av Sadiku.

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 26 aug 2019 11:57 Redigerad: 26 aug 2019 11:58

Jag tror att man på högre nivå förväntas själv komma fram till klarhet och intuition, istället för att få det serverat av någon som har gjort tankearbetet för läsaren. Det är svårare att själv fundera kring vad saker och ting betyder, men det är också en viktig del av arbetet när man studerar och lär sig på hög nivå. 

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 26 aug 2019 12:00

Ett konkret förslag till trådskaparen är att initialt ställa frågor om det som texten antas behandla. Sedan kan hen aktivt söka efter svar i texten istället för att utan reflektion läsa sida upp och sida ner, likt en drönare.

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 26 aug 2019 14:00 Redigerad: 26 aug 2019 15:06

Boktips:

Lawrence C. Evans, Partial differential equations

Stig Larsson, Partial differential equations with numerical methods.

Gerald Folland: Introduction to partial differential equations

Claes Johnson: Numerical solution of partial differential equations by the finite element method

Svara
Close