N#!R behöver inte mer hjälp
N#!R 1298
Postad: 7 nov 21:22

Kanelbullar

Tips på hur du kan låta kanelbullarna saftiga och mjuka :)

Tänker göra de nu, så snåla inte med tipsen😉

Smör. 

Skämt åsido, smör är generellt sett fantastiskt i bakning. Nyttigt är det inte (i stora mängder), men det blir gott. :) 

Vissa tipsar om att ha i rumstempererat smör istället för smält smör, för att få saftigare bullar. Jag brukar göra så, men jag har inte gjort två olika degar samtidigt för att jämföra. 

Kanel är extremt torrt, och drar åt sig fukt när det kan. Därför kan det vara bra att vispa ihop kanel och socker med smöret/fettet som annars bres ut på degen. Risken är annars att kanelen snor vätska från degen, så att den blir torr. Även detta är vad vissa experter rekommenderar, så jag kan inte svära på att det fungerar. 

Bullarna kan penslas med uppvispat ägg innan de gräddas, för att fånga in lite saftighet. 

Övergrädda inte bullarna. De ska självklart vara genomgräddade, men om du sticker i en bulle och klämmer ihop varmt inkråm, kan det kännas kladdigt. Det är ingen fara, bara det inte är kladdigt även i icke-komprimerad form. När bullarna svalnar försvinner den kladdigheten. 

Låt bullarna svalna under bakduk när de är färdiga, och när de är hyfsat svala, stoppa dem i plastpåsar tills de ska ätas. :)


Tillägg: 7 nov 2024 22:34

Lycka till! 

mag1 9455
Postad: 7 nov 23:01

Håller Smutstvätt mer smör hjälper till att få saftigare bullar. Kesella fungerar även bra som extra tillsats. Om du gillar mandelmassa kan du lägga på riven mandelmassa ovanpå kanelen, men minska på sockret om du inte gillar riktigt sockersöta bullar.

Ju mer degen knådas desto trådigare/fastare blir konsistensen. Så för mjuka bullar undvik att knåda degen, blanda ihop den, men mer behövs inte. Vet inte hur mycket det hjälper med med mera smör i degen så behöver du inte tillsätta lika mycket mjöl innan degen släpper från bunken (smöret gör att degen släpper lättare). Och på så vis blir det mer vätska i förhållande till mängden mjöl. Det går inte heller åt lika mycket mjöl för att baka ut degen, den är lite fuktigare men klibbar inte fast under utbakningen.

N#!R 1298
Postad: 7 nov 23:19

Tackkkk sååå mkttttttttt Smutstvätt och mag1!!! NI HJÄLPE MIG MKTT!!

Pensla bullarna med sockerlag (socker upplöst i vatten) när de kommer ut ur ugnen. Då får man en fin, glansig yta och vissa menar att de håller kvar saftigheten bättre.

N#!R 1298
Postad: 8 nov 17:13

Tack för tipset Taraeagle!

Har såklart gjort bullarna redan, men till nästa gång gör jag det🤍

Svara
Close