1 svar
143 visningar

Kan rektorer svara på detta eller skolledare och annat folk?

Hej.


Har haft lite samtal med rektorer och fått höra att skolor har inga problem att hitta lärare med många års arbetslivserfarenhet och ledarskap från tex egna företag osv.


Så det finns inte någon lärarbrist, enligt några rektorer jag pratat med.
Men många har ingen pedagogisk examen och många tycker det är för mycket problem att bara tex söka in och läsa VAL eller KPU.
De vill ha enklare sätt att läsa in examen eller kunna göra tex några muntliga prov för att få pedagogisk examen som de anser sig kunna göra på några dagar/veckor. 

Vi hade, enligt vissa rektorer, kunnat ha många bra lärare, som de kan gå i god för, som kunnat ta pedagogisk examen och bli lärare med lärarexamen och kunna arbeta som lärare och göra detta precis lika bra som lärare från universitet.

Detta fungerade utmärkt enligt vissa rektorer, innan kraven på lärarexamen kom.  


Jag fick också höra att de anser tidningar skriver ren skräckpropaganda och annat om lärarbrist, som egentligen inte finns, som enbart skadar skolmiljön och skrämmer både elever, lärare och lärarstudenter. För de kan få in duktiga erfarna personer med flera års erfarenhet som tex egna företagare, där de har fått sin ledarerfarenhet.


Är det så?
Finns det rektorer här som anser samma sak eller vad anser ni om detta?


Mvh Magnus

SeriousCephalopod 2696
Postad: 19 maj 2020 18:17

Att det inte finns någon brist på personer som vill undervisa stämmer ganska väl men som du säger handlar detta om ett missförstånd och vad "lärarbristen" är. Det är som sagt en viss brist på lärare med behörighet utfärdad av skolverket. Problemet är även relativt så vitt jag förstår det. I stockholmsområdet så är det främst kommuner med lägre inkomster som inte har råd att konkurrera med grannkommunen om poolen av behöriga lärare och som får problem med tillsättning medan tjänster i mer välbeställda kommuner kan ha 20+ behöriga sökande.

Om vem som är lämplig till vad och vad som är bra erfarenhet är en evig fråga. 

Gällande skräckpropaganda vet jag inte om jag håller med. Vad är det vem blir rädd för? Att rektorer är nervösa över att hitta lärare till sina tjänster utan att spräcka skolans budget när behöriga lärare kräver höga löner kan jag förstå. Att lärarstudenter känner sig rädda över en ordning där de får högre löner än de skulle få i en värld där de konkurrerade aktivt med personer utan behörighet som är bundis med rektorn känns lite långsökt. 

(lärare, inte rektor)

Svara
Close