Ghufran Altameemi 65
Postad: 29 sep 19:50

Kan ni förklara jag fattar inte

Förklara hur staten styr över kommunerna och varför kommunerna inte får bestämma över mer i samhället.

Jonto 9631 – Moderator
Postad: 29 sep 20:55

Regeringen(statsnivå) har ansvar för statsbudgeten och i stadsbudgeten fördelas resurser. Kommunerna har såklart också egna budgetar men en del av dem utgörs av bidrag som fås av staten, så kallade statsbidrag. Det kan vara allmänna bidrag eller riktade. Riksdagen(statsnivå) ansvarar såklart också över lagar som ska gälla i samhället. Kommuner har inte möjlighet att stifta egna lagar. Där finns exempelvis Kommunallagen som reglerar vilka ansvarsuppgifter en kommun ska ha och hur en kommun ska skötas och fungerar. Däremot så har kommunen även egna skatter i form av kommunalskatten, som går direkt till kommunen. 

Kommuner har egna ansvarsområden exempelvis skola, äldreomsorg, socialtjänst m.m. som de styr över. Däremot vilka lagar som ska gälla för skolor, äldreomsorg, fastigheter och infrastruktur bestäms ju av staten/regeringen. 

Kommunerna kan bestämma över ganska mycket inom sina ansvarsområden. Sverige har faktiskt, tycker jag ett ganska stort mått av kommunalt självstyre. Varför kommunerna inte får bestämma mer? Det blir för mig en lite värderande fråga och då måste jag nog fråga dig vad de är för saker som du menar att de inte bestämmer över, som du tycker att de kanske borde bestämma över. Det generella svaret är dock att det är viktigt i ett land att det inte uppstår för stora skillnader mellan kommuner, att det inte ska spela någon roll i vilken kommun du bor, för dina rättigheter och möjligheter. Att förutsättningarna ska vara så lika som möjligt och att landet måste hålla samman. Att ha olika lagar i olika kommuner hade kunnat innebära problem för kommuner att samarbeta. Samtidigt finns det ju exempel på länder som har olika lagar i olika delstater så det är ju heller inte omöjligt.

Svara
Close