1 svar
759 visningar
Deenoza 7 – Fd. Medlem
Postad: 31 mar 2021 17:36

Kan någon förklara osmos för mig

jag har kollat på massa sidor och flera videor men fattar fortfarande inte vad osmos är. har typ fattat att det är små håll i cellmembranet och att cellen vill ha lika koncentrerat både i cellen och utanför cellen.

 

jag har bara sett förklaringar med salt men behöver veta hur det fungerar med socker. (och i mitt fall ska jag använda jäst också för att mäta cellandning beroende på hur koncentrerad sockerlösning

mag1 9464
Postad: 31 mar 2021 17:53

Osmos sker när det finns olika koncentration av ett eller flera ämnen på var sin sida av ett semipermeabelt membran. (membranet är m.a.o. delvis genomträngligt, oftast är det bara vatten som kan ta sig igenom membranet, men inte salt eller som i ditt exempel socker. Ett cellmembran är ett exempel på ett semipermeabelt membran (röda texten är en länk till Wikipedia).

Om koncentrationen av t.ex. ditt socker inte är densamma på bägge sidor av det semipermeabla membranet kommer den högre koncentrationen på utsidan av cellen utöva en attraktionskraft på vattnet i cellen. Då vatten kan strömma ut eller in jästcellen (membranet är genomträngligt/permiabelt för vatten, men inte socker) kommer vatten att strömma ut ur jästcellen till utsidan tills koncentrationen är densamma på bägge sidor om membranet.

Olika salter, socker med mera påverkar osmosen tillsammans, så finns det massor av salt i cellen och inte på utsidan kommer saltet försöka dra tillbaka vattnet in i cellen igen - det som avgör om vatten strömmar ut eller in i cellen är dessa ämnen tillsammans.

Svara
Close