Kan man göra en experimentell studie där man kollar på galaxers evolution utifrån kollisioner?
Hej!
Vi har precis börjat med vårt gymnasiearbete och har nu fått möjligheten att samarbeta med ett observatorie. Vi har dock fastnat lite på frågeställningen där den ska vara tillräckligt begränsad men ändå möjlig att studera med tillgång till teleskop. Vår plan är att kolla på gamla bilder av två galaxer som man sedan vet kolliderat och sen genom att titta i teleskop se hur de utvecklats och påverkats av detta. Det verkar dock inte finnas så många galaxer som kolliderat som det också finns information kring och tänkte därför kolla om detta är genomförbart i ett gymnasiearbete alternativt om det går att vrida lite på idéen.
Tack på förhand!
Kul idé, men jag befarar att den blir svår att genomföra eftersom en kollision mellan två galaxer tar väldigt lång tid, typ 1-2 miljarder år.
Så det kan bli svårt att hitta gamla bilder på galaxerna innan kollision.
Källa: Nasa
Det går säkert att göra något intressant, men experimentell känns som fel ord.
Ja jo det är självklart mer av en observation. Men finns det något sätt att vinkla idéen då så att man kan ta vara av möjligheten att undersöka galaxer med teleskop?
Vad kan ni se och mäta med teleskopet? Absorptionslinjer? En idé är då att verifiera Hubbles lag som säger att galaxer rör sig fortare bort från oss ju längre avståndet till dem är.
Oj det vet jag faktiskt inte men det låter ju väldigt intressant. Är det möjligt att göra ett helt gymnasiearbete på detta?
Se t.ex: http://astro.wku.edu/astr106/Hubble_intro.html
Rödförskjutning ingår väl i gymnasiefysiken och matten i sig är inte heller så svår att förstå. Den teoretiska delen av arbetet blir väl att förklara Hubbles lag, rödförskjutning och det de kallar "small angle approximation", dvs att för små värden på .
Utmaningen är datainsamlingen, dvs om ni ens har utrustning för att mäta det som står på sidan jag länkade till. Det kan också vara en utmaning att välja ut våglängder för att beräkna galaxens hastighet. Diskutera med din lärare!
Tillägg: 4 okt 2023 21:11
En kul detalj är att du kan beräkna ett värde för Hubbles konstant, som i sig kan användas för att bestämma universums ålder. Så du kan välja om syftet med arbetet ska vara det eller att bara verifiera lagen.
Jag får kolla det, tack så mycket!