Kan fett bli glukos?
Hej!
Här kommer en fråga igen, och den här gången handlar den om huruvida fett kan bli glukos eller inte. Jag har fått lära mig att fett eller acetyl-CoA, som fett ger upphov till under beta-oxidationen, aldrig kan användas som substrat för glukoneogenesen. Detta eftersom att man måste kunna passera pyruvat eller oxaloacetat för att vara ett substrat till glukoneogenesen.
Men jag tänker att acetyl-CoA visst borde kunna delta i glukoneogenesen genom att den i citronsyracykeln skapar oxaloacetat. Därmed borde omvandlingen se ut såhär:
Fett --> acetyl-CoA --> oxaloacetat --> fosfoenolpyruvat --> glukos.
Skulle vara så tacksam om någon ville berätta vad det är jag missat!
Edit: Är svaret att oxaloacetaten producerad genom acetyl-CoA alltid används upp i citronsyracykeln genom parning med en annan acetyl-CoA?
Hej!
Det hela hänger ihop med hur lång kolkedjan är. När acely-CoA bildas från fettsyror är det just acetyl-grupper (CH3CO) som frisätts, de har endast 2 kolatomer i sin kedja. För att vår kropp skall kunna bilda kolhydrater krävs att kolkedjan är minst tre atomer lång, som i t.ex. glycerol. Vi saknar helt enkelt de enzym som krävs för förlänga acetyl-gruppens kolkedja, så att den blir minst tre kol lång.
hejjagfattarnada skrev:Hej!
Här kommer en fråga igen, och den här gången handlar den om huruvida fett kan bli glukos eller inte. Jag har fått lära mig att fett eller acetyl-CoA, som fett ger upphov till under beta-oxidationen, aldrig kan användas som substrat för glukoneogenesen. Detta eftersom att man måste kunna passera pyruvat eller oxaloacetat för att vara ett substrat till glukoneogenesen.
Men jag tänker att acetyl-CoA visst borde kunna delta i glukoneogenesen genom att den i citronsyracykeln skapar oxaloacetat. Därmed borde omvandlingen se ut såhär:
Fett --> acetyl-CoA --> oxaloacetat --> fosfoenolpyruvat --> glukos.
Nej, du kan inte blanda enzym från glykolysen (som endast sker i cytosolen) men enzymer från citronsyracykeln (som endast sker i mitokondrien), dessa enzym finns i olika platser i cellen.
Acetyl-CoA (två kol i kedjan) kan inte omvandlas till oxaloacetat (fyra kol i kedjan).
Skulle vara så tacksam om någon ville berätta vad det är jag missat!
Edit: Är svaret att oxaloacetaten producerad genom acetyl-CoA alltid används upp i citronsyracykeln genom parning med en annan acetyl-CoA?
Nej, acetylgruppen i acetyl-CoA kan inte överföras till en annan molekyl av acetyl-CoA - istället överförs den till oxaloacetat.
Från fria fettsyror kan inte glukos bildas. Men fettet finns oftast lagrat som triglycerider, där tre fettsyror är förestrade till en glycerol. Och denna glycerolenhet, bestående av tre kolatomer i sin kedja kan användas för att bilda glukos från - men detta glycerol kommer inte ifrån fett från början - utan från just kolhydrater som t.ex. glukos.
- men detta glycerol kommer inte ifrån fett från början - utan från just kolhydrater som t.ex. glukos.
Menar du att glycerolet inte kommer från själva fettsyrorna? I så fall är jag med, men fett ÄR väl en glycerolrest och är förestrad med tre långa fettsyror?
Smaragdalena skrev:- men detta glycerol kommer inte ifrån fett från början - utan från just kolhydrater som t.ex. glukos.
Menar du att glycerolet inte kommer från själva fettsyrorna? I så fall är jag med, men fett ÄR väl en glycerolrest och är förestrad med tre långa fettsyror?
Ja precis, det är en glycerolrest som i förestrad form tillsammas med fettsyror bildar triglyceriden.
Min poäng var att det från fettsyrorna, genom betaoxidationen, inte kan bildas kolhydrater. Men i fettets lagringsform, triglyceriderna finns en glycerolrest som kan bilda kolhydrater. Men denna glycerolrest härstammar inte från fettsyrorna, utan kommer ifrån kolhydrater (antingen skapas glycerolen i kroppen från kolhydrat, eller i den organism som bildar triglyceriderna i fettet som vi äter).
Tack så mycket för svaren! :-)