Kan ett diskmedel lösa polära och opolära ämnen?
Kan ett diskmedel både lösa både polära och opolära ämnen? Och om så är fallet, varför det och finns det andra sorters molekyler/molekylföreningar som har samma egenskaper?
Ja så är det, den typen av ämnen brukar kallas för surfaktanter. Molekylerna, eller snarare jonerna, som finns i diskmedel har en polär del och en opolär del (typiskt en lång kolvätekedja). Den polära delen kan binda till polära ämnen som vatten, medan den opolära delen kan binda till opolära ämnen, t.ex. fetter.
Gloson1 skrev:Kan ett diskmedel både lösa både polära och opolära ämnen? Och om så är fallet, varför det och finns det andra sorters molekyler/molekylföreningar som har samma egenskaper?
Ett exempel på ett ämne som inte är diskmedel och som har denna egenskap är lipiden lecitin, som finns i äggula. Det är därför man använder äggula för att göra majonnäs - det gör att vattenfasen och fettfasen inte skär sig, utan bildar en stabil emulsion.
Viktigt att påpeka att det blir just en emulsion. De polära och opolära ämnena (faserna) är inte lösta i varandra utan de bildar en emulsion. Den ena är alltså finfördelad i den andra med surfaktantmolekylerna vid gränsytorna.
Men det gäller väl diskmedel också? Det bildas miceller, d v s fettpartiklarna blir omgivna av diskmedelsmolekyler, så att det blir små partiklar som är hydrofila på utsidan.
Ja precis