9 svar
59 visningar
Lär mig behöver inte mer hjälp
Lär mig 453
Postad: 23 aug 14:03

kan ett ämnes fas övergå från flytande till fas vid väldigt låg temperatur?

Hej! Min lärare sa att det inte finns något ämne som vid extremt låg temperatur blir till gas. Om man upphettar luft expanderar det och då expanderar ballongen. Kan det vara möjligt att en annan gas expanderar vid extremt låg temperatur?

Lär mig skrev:

Hej! Min lärare sa att det inte finns något ämne som vid extremt låg temperatur blir till gas. Om man upphettar luft expanderar det och då expanderar ballongen. Kan det vara möjligt att en annan gas expanderar vid extremt låg temperatur?

1 mol av en gas har samma volym om temperaturen (och trycket) är samma, oberoende av vilken gas det är - men detta förutsätter att man är över  gasens kokpunkt, så att inte ämnet är flytande eller fast, i så fall har det mycket, mycket lägre volym. Så kan du hitta någon gas som har extremt låg smält- och kokpunkt?

Lär mig 453
Postad: 23 aug 16:58

Nej, jag har försökt söka upp det men har inte kommit fram till något.

Undersök ädelgaserna.

Lär mig 453
Postad: 23 aug 17:11

hade en balong expanderat om vi hade hällt i kväve eller argon vi dess kokpunkt eller hade ballongen sjunkit ihop?

Om vi hade flytande kväve (eller argon) och stoppade i en ballong fylld med t ex luft, så skulle gasen i ballongen (mest kväve) bli till vätska och bli mycket, mycket mindre. Dessutom skulle gummit i ballongen ha blivit alldeles sprött, så man skulle kunna smula sönder den med fingrarna (med handskar på!).

Lär mig 453
Postad: 23 aug 17:26

så det innebär att atomerna inte sprider sig och tar mer yta i luften. 

Lär mig skrev:

så det innebär att atomerna inte sprider sig och tar mer yta i luften. 

Vad menar du? Atomerna/molekylerna i en gas fördelar sig över hela den volym den finns i, till skillnad från en vätska eller ett fast föremål.

Lär mig 453
Postad: 23 aug 18:43

Om vi föreställer oss att kvävet är i en ballong som inte blir spröd vid denna temperatur, Hade ballongen expanderat? eller sjunkit om kväve hade gått över från flytande till gas?

Om du sänker kvävets temperatur under kvävets kokpunkt så kondenseras kvävet, d v s gasen blir till en vätska med väldigt mycket mindre volym än tidigare.

Svara
Close