Kalciumkarbonat + Vatten
Hej, för inte så länge sedan hade vi en laboration i skolan. Denna laborationen handlade om olika salters löslighet i vatten, när jag skulle blanda kalciumkarbonat i vatten fick vattnet en vit färg (nästan som mjölk).
Jag är lite nyfiken på vad som faktiskt hände, har läst lite om vätekarbonatjoner som uppstår och hur vatten bryter (dissociation) ner salternas jonbindningar. Men jag blir bara förvirrad när jag försöker fördjupa mig. Så min fråga är, vad händer när man blandar kalciumkarbonat med vatten? Och varför händer det som händer?
(notera att jag blandade några gram av saltet i 40 ml vatten)
Tack på förhand!
Det borde inte hända någonting alls om du blandade kalciumkarbonatet med rent vatten. Om du använde dig av ett pulver så kan blandningen se ut lite som mjölk efter omrörning, men om du låter den stå ett tag kommer partiklarna sjunka till botten och vätskan klarna.
Innebär det att kalciumkarbonatet inte löser sig i vatten då? Hur kommer det sig, beror det på att energin i jonbindningarna är för starka och gör att vattnet inte kan bryta sönder jonbindningarna?
Förklara gärna så att jag får tänka efter noggrant!
Kalciumkarbonat är olösligt i vatten och förklaringen är den som du är inne på. Bindningarna mellan vattenmolekylerna och jonerna är inte tillräckligt starka för att kunna bryta bindningarna mellan jonerna.
Vad heter det när bindningarna mellan vattenmolekylerna och jonerna inte är tillräckligt starka för att kunna bryta bindningarna mellan salternas joner? Och, en sak till!
Jag har hört att vattentemperaturen har en viktig roll i detta, på vilket sätt?
Det finns inget speciellt namn på det, åtminstone inget som jag känner till.
Det är svårt att förklara på grundskolenivå hur temperaturen påverkar lösligheten, det är snudd på universitetskemi för att grundligt kunna förklara det. Oftast är lösligheten högre vid högre temperatur, men kalciumkarbonat hör till undantagen som har högre löslighet vid lägre temperatur. Det hänger ihop med detta:
Tack så mycket för all hjälp!