K2) Isomeri
K2) Organiska föreningar
Kan man kalla amylos och amylopektin för kedjeisomerer av stärkelse?
Bonusfråga: vad kallas en "mobile loop" på svenska? I sammanhanget enzymer och stärkelse.
Tack på förhand.
Mesopotamia skrev:K2) Organiska föreningar
Kan man kalla amylos och amylopektin för kedjeisomerer av stärkelse?
Nja, de är båda delar av vad vi kallar stärkelse. Stärkelse kan delas upp i
raka polymerer av glukos - amylos
grenade polymerer av glukos - amylopektin
Alla dessa är så långa (tusentals glukosmolekyler t.ex. amylos) att de betraktas som polymerer, snarare än kedjor.
Bonusfråga: vad kallas en "mobile loop" på svenska? I sammanhanget enzymer och stärkelse.
Tack på förhand.
Flexibel loop är ett vanligt använt ord för att beskriva delar av ett protein som rör på sig mer än resten. "Rörlig ögla" skulle nog kunna fungera, och är mer intuitivt för svensktalande.
Namnet flexibla loop kommer från att dessa flexibla delar faktiskt rör på sig så mycket att de inte riktigt går att observera med vissa typer av experiment.
Går det alltså inte att säga att de är isomerer av någonting alls då tolkar jag det som? Jag försöker leta efter en term som beskriver att de båda utgör stärkelse och att den enda skillnaden är vilka kol bindningarna sker mellan.
Tusen tack för svaret på bonusfrågan!
Mesopotamia skrev:Går det alltså inte att säga att de är isomerer av någonting alls då tolkar jag det som? Jag försöker leta efter en term som beskriver att de båda utgör stärkelse och att den enda skillnaden är vilka kol bindningarna sker mellan.
Nja, små delar kanske du kan hävda är isomerer. Men (kolhydrat)polymerer brukar mer beskrivas efter deras genomsnittliga längd/massa, och hur pass mycket förgreningar de har i genomsnitt.
Din beskrivning är inte så pjåkig, det finns ytterligare en form av bindning i amylopektinet, därav förgreningen. Och båda typerna har alfa-1,4 bindningen.
Tack för att du bekräftade, jag kör på beskrivningen istället för en term då!