K värde för reaktioner som beror på koncentrationen
Hej!
Jag undrar vad K värdet betyder när man räknar ut reaktionshastigheten för en reaktion med hjälp av reaktanternas koncentrationer? Först tänkte jag att K bara är en konstant men sen har jag stött på uppgifter där man ska beräkna vad K är, vilket jag kan, men jag förstår inte riktigt vad det är jag har beräknat. Jag uppskattar all hjälp!
Tack på förhand!
Menar du hastighetskonstanten? Det är, tja, en konstant. Den beskriver hur snabbt en reaktion kan ske när man tar hänsyn till alla faktorer förutom koncentrationer.
Det här är vad jag menar:
Vilka faktorer är det man tar hänsyn till då? Här är ett exempel på när man räknat ut k-värden, men jag förstår fortfarande inte riktigt vad det ska betyda…
Reaktionshastigheten styrs av koncentrationer, temperatur, aktiveringsenergi m.m. Alla dessa faktorer förutom koncentrationerna är inbakade i hastighetskonstanten . Du kan bestämma värde på med hjälp av Arrhenius ekvation.
Finns det ingen enhet för K då? Eller är K bara en siffra som består av temperatur, aktiveringsenergj m.m?
Gör en enhetsanalys! är en hastighet som beskriver hur snabbt koncentrationerna ändras, dvs enheten är mol/(dm3 s). Koncentrationer har enheten mol/dm3. Vad måste då ha för enhet?
(Notera att enheten för blir olika för olika reaktioner, det beror på reaktionsordningen).
K bör då vara s (dvs tiden i sekunder), men det känns fel på nätt sätt men jag vet inte riktigt varför…
Vad menas med reaktionsordning? Vad är det för något?
Läs här under ”Hastighetsekvationen”:
https://www.naturvetenskap.org/kemi/universitetskemi/hastighetsekvationen/
Okej, men stämde det jag sa om Ks enhet?
Det stämmer inte. Läs artikeln jag skickade, där står vad får för enhet.
Ja men jag har läst artikeln, men du sade att k kan ha olika enheter för olika reaktioner, därför tänkte jag att just den enheten som stog i artikeln inte behöver vara enheten för denna reaktion...men tydligen är det inte så utan då är enheten M 1-l-m-n/s även för denna uppgift antar jag? Men vad står då bokstäverna för i exponenten?
Det jag menade var att eftersom l, m och n är olika för olika reaktioner kommer k få olika enheter i olika reaktioner. Det står i artikeln vad l, m och n står för - de partiella reaktionsordningarna, dvs koefficienterna framför partiklarna som reagerar. I detta fall (inlägg #3) gäller att l=1 och m=1, vi har inget n eftersom det bara är tre två partiklar som reagerar. Då får k enheten M1-1-1/s=M-1/s vilket man också kan uttrycka som 1/(M*s) eller 1/(mol*s/dm3) eller dm3/(mol*s).
Okej, men det jag menar är, står självaste bokstäverna för något speciellt (som t.ex. m för massa och n för substansmängd)? Eller spelar det ingen roll vilken av koefficienterna framför partiklarna man sätter som l, m, respektive n? Varför kan vi inte ha n när det är tre partiklar? Borde det inte fungera då det finns tre olika bokstäver (l,m & n) och tre olika partiklar? Vart kommer s ifrån sen när du skriver M1-1-1? Varför kom den in i enheten?
Bokstäverna är konstanter och står för de partiella reaktionsordningarna. Vilka är de tre partiklarna du syftar på? Det finns två partiklar, ammoniumjoner NH4+ och nitritjoner NO2-.
Jag sa bara tre partiklar för att du hade skrivit det i #12 så jag tänkte att du menade N, O och H, men du kanske bara skrev lite fel?
"vi har inget n eftersom det bara är tre partiklar som reagerar"
Japp, jag skrev fel! Det skulle stå två partiklar :)
Okej, så första partikelns koefficient sätter man i l, andra partikelns koefficient sätter man i m och om det finns en tredje partikel så sätter man dess koefficient in i n om jag har förstått det rätt?
Och bör man alltid ange enheten för K, när man ska räkna ut vad K är i en uppgift? Tänker att dem i uppgiften inte gjorde det utan skrev bara K som ett tal...
Skriv inte stora K utan skriv lilla k istället. Stora K betecknar en jämviktskonstant i kemin vilket är något annat.
Ja, det är korrekt uppfattat. Egentligen behöver du inte minnas denna formel utan det går att klura ut enheten med enhetsanalys, men eftersom ni inte verkar ha gått igenom det än i skolan är det kanske överkurs.
Nä precis, vi har inte ens gått igenom enheten för k ännu fast vi ska ha prov på kinetiken nästa vecka, så jag tycker det är lite märkligt egentligen, men men