11 svar
398 visningar
wangster behöver inte mer hjälp
wangster 116
Postad: 25 jun 2022 21:00

Juridik kring olovlig andrahandsuthyrning

Person A har en hyresrätt på en lägenhet och hyr ut olovligen till person B i andrahand. Så som jag förstått det kan person A bli vräkt, få böter, och i extrema fall fängelse i upp till 2 år. Men vilka följder kan person B få?

Jag kan ingen juridik men det det skulle bero på är om person B var medveten om det eller inte, dvs om personen hade uppsåt.

SeriousCephalopod 2696
Postad: 28 jun 2022 20:30 Redigerad: 28 jun 2022 20:30

Olovligheten kan ske på olika vis. 

Om hyran är oskäligt hög och kontraktet är olovligt på det viset så kan person B i någon mening vara ett offer och har rätt till återbetalning av 'överbetalningen'. Det är inte olagligt att inte ha tillgång till all information, men finns olika möjliga omständigheter. 

Om det är sådana att avtalet mellan A och B inte är giltigt så har i praktiken B ingen rätt att bo kvar och kan behöva lämna lägenheten med väldigt kort varsel oberoende av vad hen förstod eller kände till. Det är inte en juridiskt straff men det är kanske den mest direkta följden av att det uppdagas att en uthyrning är olovlig.

Om uthyrningen är olovlig genom att B tillskansat den på ett sätt som inte är tillåtet, exempelvis genom att betala en klumpsumma när hen slutit avtalet (köpt kontraktet), då har B gjort något aktivt olagligt och det kan ske samma typ av straff som person A kan få i den situationen.

ex: https://lawline.se/answers/olagligt-att-hyra-svart 

Qetsiyah Online 6567 – Livehjälpare
Postad: 28 jun 2022 20:42 Redigerad: 28 jun 2022 20:53

Jag tycker du missar wangsters fråga, jag tror att han frågar vad som händer med andrahandshyresgästen till följd av att andrahandsuthyrningen var olovlig, så ditt första och tredje scenario är inte relevant, men vad menar du med ditt andra stycke?

Sen tror jag jag behöver lägga till att det är osannolikt att andrahamdshyresgästen hyr i andra hand om denne vet att den är olovlig.

SeriousCephalopod 2696
Postad: 28 jun 2022 21:01 Redigerad: 28 jun 2022 21:04

Jag tänker att en olovlig uthyrning (utan lov från topphyresvärden eller bostadsrättsföreningen) också kan vara olaglig och diskuterat det.

Lov kan fallera på olika nivåer och i olika steg och med stycke 2 ville jag poängtera att den som hyr inte är den huvudsakliga "förövaren" och kan ha rätt till kompensation. Om andrahabfsgästen betalat 10 000kr i en situation där hen borde ha betalat 8 000 kr så är det inte precis en "snooze you lose" situation.

Mesta av rådgivningen på nätet är riktat mot personer som vill hyra ut så jag har inte så god koll på juridiska statusen hos de som hyr.

Men om du gar bättre koll så kan du fylla i rimkiga utfall i en någon konkret situation

En konkret situation jag känner till är där en hyresgäst som hyr av en bostadsrättsförening tar in en andrahandshyrare, skriver kontrakt, tar handpenning och hen flyttar in. När föreningen tittar på kontraktet så är pålägget utöver bashyran för högt och  de godkänner/samtycker inte. Föreningen vill att de gör om kontraktet så det blir rätt dvs påbörjar ingen process om vräkning. Säg att hyran sänks. Visst ska gästen retroaktivt få tillbaka överhyra samt överhandpenning? Eller vad händer? (Är ett pågående fall som jag känner till så lär väl ha konkret svar nån gång)

Qetsiyah Online 6567 – Livehjälpare
Postad: 28 jun 2022 21:20 Redigerad: 28 jun 2022 21:27

Det du tar upp är intressant men jag menar att wangster menar att förstahamdshyresgästen hyr ut till en andrahandshyresgäst utan att ansöka om tillstånd (från aningen bostadsrättsföreningen eller hyrensnämnden). 

Edit: okej jag förstår vad du menar nu, olagligheten kan ske på olika vis, bland annat genom att uthyrningen är olovlig (en annan anledning är ockerhyra), men varför blanda in det när wangster specifikt frågar om påföljder av olovlighet?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 28 jun 2022 21:40 Redigerad: 28 jun 2022 21:40

Jag förstod inte ditt svar i #2 (tolkade det som ett lite för tomt "beror på") och ville komplettera med några mer konkreta scenarier. Var inte mer komplicerat än så.

Sedan kan wangster återkomma om hen av såg något specifikt. Jag tolkar det inte egentligen som att hen menade något konkret utan använt olovligt som synonym till "inte på rätt sätt" i bred bemärkelse.

wangster 116
Postad: 28 jun 2022 23:01 Redigerad: 28 jun 2022 23:02

Person A har alltså inget tillstånd att överhuvudtaget hyra ut i andrahand Sedan är det väl värt att tillägga att nr hyran skulle betalas (via swish) så ville inte person A att man skriver "hyra" för att "inte få några frågor från banken" När frågan ställs om person A har tillstånd svarar han med "det blir aldrig några problem". Skälig misstanke kan alltså finnas.

 

Jag frågar alltså om konsekvenser för person B

SeriousCephalopod 2696
Postad: 29 jun 2022 08:30

Jag tror inte att Person B (du?) riskerar straff bara under de omständigheterna. Om man däremot 'konspirerar' med den som hyr ut, exempelvis säger att man är inneboende när den som hyr i första hand inte bor där, ja då kan det bli värre. Men så länge man kan visa kontrakt, kvitto på inbetald hyra, och visa att man gjort rätt på sin sida så är det lugnt i straff/bötesmening även om man såklart kan bli vräkt med kort varsel om det blir påkommet och värden kanske inte kommer att ta sitt värdansvar på allvar.

Om man inte får kvitto på inbetald hyra eller medvetet gör spårningen grumlig genom att skriva 'gåva' vid inbetalningar så lär man dock få svårt att återkräva överhyra om det skulle visa sig att man överstigit den lagliga hyresnivån (enligt hem-och-hyra har även de som hyr svart rätt till den lagligt korrekta hyran: https://www.hemhyra.se/tips-rad/overhyra-sa-far-du-tillbaka-pengarna/). Det beror dock ganska mycket på uthyrningsformen.

//inte jurist. not legal advice.

Jag skulle hålla mig undan från personer som vill fula sånt. Är de oärliga mot andra så lär de vara oärliga mot mig.

Qetsiyah Online 6567 – Livehjälpare
Postad: 29 jun 2022 09:50 Redigerad: 29 jun 2022 09:54

Detta är två juridiskt skilda frågor.

1) Det finns ett maxtak för hur mycket inkomst via uthyrning av hyrerätter en privatperson kan få innan personen blir tvungen att skapa företag (och behöva skatta), det kan vara den som A är orolig att spräcka. Oavsett är det inte banken utan skatteverket som letar upp och fäller folk för det.

2) Det som har en mycket direktare påverkan på B är bostadsrättsföreningens makt att kräva uthyrningens upphörande, eller i grövre fall (då det är uppenbart att A inte har som avsikt att bo själv eller har hyrt ut en längre tid, flera år, utan tillstånd) vräkning. Oavsett kommer B behöva flytta med mycket kort varsel.

Andrahamdshyresgästen B påverkas inte av 1) men påverkas såklart av 2). För att svara på din ursprungliga fråga så tror jag böter/fängelse rör brott 1) vilket endast är för A. Det värsta en bostadsrättsförening kan göra för olovlig uthyrning är vräkning.

wangster 116
Postad: 29 jun 2022 23:05

Okej, tack. Jag tror jag har fått svar på min fråga. 

 

Men med tanke på att olovlig andrahandsuthyrning är relativt vanligt (framförallt hos unga) så undrar jag hur ni hade tänkt om ni var B och visste om att det var utan tillstånd. Hade ni letat efter andra ställen att bo på eller riskerat det?

SeriousCephalopod 2696
Postad: 30 jun 2022 19:18

Måste man så måste man. Är valet mellan svart och hemlöshet så finns inget egentligt val.

Men är mycket som blir fel. Ex: Om man har ett riktig andrahandskontrakt och skriver dig där kan du kanske få bostadsbidrag men om ni ska låtsas att person A bor där kanse hen tar bidrag för boendet.

I slutändan handlar det om att B försätter sig i en situation där hen inte har några rättigheter och kaske rentav utnyttjas. Om B inte känner sig utnyttjad och tycker allt är schysst då är det såklart mer uthärdligt.

Svara
Close