5 svar
116 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 14 aug 2018 14:45

Julius von Mayer

Läste att Julius von Mayer under en resa i Asien märkte att venblodet hos människor var ljusare i tropikerna. Han antog att det berodde på mindre oxidation, dvs att mindre kroppsvärme behövde utvecklas i det klimatet.

 

hur menar man här med oxidation och kopplingen till kroppsvärme?

Det bildas värme när cellandning sker. von Mayers antagande var att eftersom kravet på att värma upp kroppen minskar när temperaturen är högre. Då skulle det alltså krävas mindre cellandning för att värma upp kroppen till 37 grader, och därmed gå åt mindre syre. 

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 14 aug 2018 15:04

Okej så vid cellandningen i celler (rostig biologi!) så krävs syre för att den ska gå runt (minns citronsyracykeln, cellens beståndsdelar men inte mkt mer...)?

 

men hur kommer färgen in här? och varför säger man "mindre oxidation"?

Syftar man på att mindre mängd syre togs från blodet och därför var det ljusare, för syret var kvar och gav ljusare färg (jag vet inte om det ÄR så, utan tänker det kanske är vad han/du menar)?

Precis! Cellandningen kräver syre, och det ljusar upp blodet. När blodet är syrefattigt är blodet något mörkare. von Mayer kunde då dra slutsatsen att maten omvandlas åtminstone delvis till värme. Vi vet att han var en klok vetenskapsman eftersom detta var i mitten av artonhundratalet, och denna europé inte drog slutsatsen att det var på grund av att asiater var sämre människor, eller någon annan klassisk artonhundratals-"förklaring". :)

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 15 aug 2018 11:54

Har du ngn aning om varför blodet var ljusare?

Quacker skrev:

Har du ngn aning om varför blodet var ljusare?

Jag vet inte om det var den enda anledningen, men det som von Mayer kom på är en anledning. 

Svara
Close