Julmat
Vad har du på ditt julbord? Traditionellt eller okonventionellt?
Är det något som absolut inte får missas?
Själv försöker jag till vissa i familjens förtret tvinga in alla klassiska rätter på julbordet, trots att vissa knappt äts. Det blir köttbullar, Prinskorv, Janssons, flera sorters sill, Röbetssallad, Sillsallad, Ägg, Julkorv, Sylta, Lax, rödkål brunkål, grönkål, Julskinka, Vörtbröd, Senap, Revbensspjäll, ris á la malta och ostkaka
Du glömde Lutfisk! :)
Allt får missas om man tycker så. Det ska aldrig vara något tvång!
Mina favoriter är grönkålssallad och julmust! ^_^
Peter_ skrev:Du glömde Lutfisk! :)
Lutfisken är god. Så god att den brukar få en egen dag exempelvis annandagen där vi äter den med potatis och senapssås.
För mig är sillen ett måste!
Hondel skrev:För mig är sillen ett måste!
Vilka sillsorter brukar du köra? Senapssill, löksill och inlagdsill är ju ett måste. Skärgårdssillen kör jag ibland också, men den känns lite väl somrig.
Det där med kål på julbordet verkar vara betydligt vanligare i södra Sverige jämfört med här i norra delen av landet. I övrigt så föredrar jag främst fiskrätterna, typ gravad lax, sill, sillsallad etc. Även äggen går hem. Inget fan av syltor dock.
Ett tillbehör som ibland saknas är äppelmos till skinkan, det gillar många (och alla barn). Man får koka själv eftersom det är svårt att få tag på bra äppelmos (med bitar).
Dolma! *_* och maträtten på bilden.
Är det ingen annan som tycker att dopp-i-grytan är det enda som skiljer julbordet från vilket smörgåsbord som helst? Det skall serveras med bruna bönor till - och brödet man doppar är mammas hembakta brödkakor med anis och fänkål (om någon vill ha vörtbröd är det OK, bara det finns riktigt doppebröd också!).
Soderstrom skrev:Dolma! *_*
Jag provade det för första gången tidigare i år, och det är verkligen otroligt gott! Perfekt till hummus och pitabröd. Har du någon favoritfyllning i dolmas?
oggih skrev:Soderstrom skrev:Dolma! *_*
Jag provade det för första gången tidigare i år, och det är verkligen otroligt gott! Perfekt till hummus och pitabröd. Har du någon favoritfyllning i dolmas?
Paprika och Sommarsquash fyllda med ris och kött 🤤🤤 kan inte bli godare!
Soderstrom skrev:
Paprika och Sommarsquash fyllda med ris och kött 🤤🤤 kan inte bli godare
Låter jättegott, men inte juligt.
Jonto skrev:Hondel skrev:För mig är sillen ett måste!
Vilka sillsorter brukar du köra? Senapssill, löksill och inlagdsill är ju ett måste. Skärgårdssillen kör jag ibland också, men den känns lite väl somrig.
Generellt är väl ju mer desto bättre, men jag tycker faktiskt senapssill inte är någon höjdare. När jag lagar själv brukar det bli vanlig matjessill med gräddfil och rödlök, samt en currysill. Jag provade 5-minuterssill förra året men kommer göra egen inläggning i år, blir mycket godare!
Jag är ihop med en vegan så jag får aldrig ha roligt.
Borde du inte få hela skinkan själv då? Låter grymt ju!
Skämt åsido, vad innehåller ert veganska julbord? :)
Smutstvätt skrev:Borde du inte få hela skinkan själv då? Låter grymt ju!
Skämt åsido, vad innehåller ert veganska julbord? :)
Åh, fuskköttbullar, potatisgratäng ( på havregrädde), fejksill (inlagd aubergine i princip), fejkskagenröra ( den blir väldigt bra), grönkålssallad, brysselkålsgratäng (med fejkost).
Så mycket fejk, men faktiskt ganska gott.
Jag brukar i ärlighetens namn ha min egen gravade lax i alla fall, den anser jag vara oersättlig.
Låter gott ändå!
Smaragdalena skrev:Låter jättegott, men inte juligt.
Då ska du se min familjs julmat, eller rättare sagt mat vi äter på julen. Mängden är totalt disjunkt med allt som nämnts i denna tråd, minus julmusten bara för att det är billigt i jultider.
Äsch, julmat är mat man äter på jul. Det är inte så noga om skinkan egentligen är vegansk eller om ris à la Maltan egentligen är sushi. :)
Smutsmunnen skrev:Åh, fuskköttbullar, potatisgratäng ( på havregrädde), fejksill (inlagd aubergine i princip), fejkskagenröra ( den blir väldigt bra), grönkålssallad, brysselkålsgratäng (med fejkost).
Så mycket fejk, men faktiskt ganska gott.
Jag brukar i ärlighetens namn ha min egen gravade lax i alla fall, den anser jag vara oersättlig.
Jag provade att göra gravade morötter förra julen. Det var... verkligen inte alls samma sak som gravad lax, men typ gott på sitt eget sätt ^_^
Förvånansvärt mycket annat på julbordet går ändå rätt så bra att veganisera, och marknaden för vegenska kött- och mejerisubstitut har ju verkligen helt exploderat bara de senaste åren! Ett veganskt Jansson-hack som jag lärde mig för något år sedan är att försöka få tag på sandelträ (en av nyckelkryddorna i klassisk ansjovis). Ihop med andra julkryddor blir det väldigt likt originalsmaken!
Jag har käkat gravade morötter men nä, jag är inte imponerad.