Jonto 9610 – Moderator
Postad: 20 dec 2021 13:02 Redigerad: 20 dec 2021 13:03

Julmat

Vad har du på ditt julbord? Traditionellt eller okonventionellt?

Är det något som absolut inte får missas?

 

Själv försöker jag till vissa i familjens förtret tvinga in alla klassiska rätter på julbordet, trots att vissa knappt äts. Det blir köttbullar, Prinskorv, Janssons, flera sorters sill, Röbetssallad, Sillsallad, Ägg, Julkorv, Sylta, Lax, rödkål brunkål, grönkål,  Julskinka, Vörtbröd, Senap, Revbensspjäll, ris á la malta och ostkaka

Peter_ 470 – Avstängd
Postad: 20 dec 2021 13:07

Du glömde Lutfisk! :)

Peter_ 470 – Avstängd
Postad: 20 dec 2021 13:08

Allt får missas om man tycker så. Det ska aldrig vara något tvång!

oggih 1319 – F.d. Moderator
Postad: 20 dec 2021 13:47 Redigerad: 20 dec 2021 13:53

Mina favoriter är grönkålssallad och julmust! ^_^

Jonto 9610 – Moderator
Postad: 20 dec 2021 17:38
Peter_ skrev:

Du glömde Lutfisk! :)

Lutfisken är god. Så god att den brukar få en egen dag exempelvis annandagen där vi äter den med potatis och senapssås.

Hondel 1377
Postad: 20 dec 2021 17:38

För mig är sillen ett måste! 

Jonto 9610 – Moderator
Postad: 20 dec 2021 17:39
Hondel skrev:

För mig är sillen ett måste! 

Vilka sillsorter brukar du köra? Senapssill, löksill och inlagdsill är ju ett måste. Skärgårdssillen kör jag ibland också, men den känns lite väl somrig.

Teraeagle 21020 – Moderator
Postad: 20 dec 2021 20:00

Det där med kål på julbordet verkar vara betydligt vanligare i södra Sverige jämfört med här i norra delen av landet. I övrigt så föredrar jag främst fiskrätterna, typ gravad lax, sill, sillsallad etc. Även äggen går hem. Inget fan av syltor dock.

Programmeraren 3389
Postad: 20 dec 2021 20:04

Ett tillbehör som ibland saknas är äppelmos till skinkan, det gillar många (och alla barn). Man får koka själv eftersom det är svårt att få tag på bra äppelmos (med bitar).

Soderstrom 2768
Postad: 20 dec 2021 20:43

Dolma! *_* och maträtten på bilden. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 dec 2021 21:20

Är det ingen annan som tycker att dopp-i-grytan är det enda som skiljer julbordet från vilket smörgåsbord som helst? Det skall serveras med bruna bönor till - och brödet man doppar är mammas hembakta brödkakor med anis och fänkål (om någon vill ha vörtbröd är det OK, bara det finns riktigt doppebröd också!).

oggih 1319 – F.d. Moderator
Postad: 20 dec 2021 22:43
Soderstrom skrev:

Dolma! *_* 

Jag provade det för första gången tidigare i år, och det är verkligen otroligt gott! Perfekt till hummus och pitabröd. Har du någon favoritfyllning i dolmas?

Soderstrom 2768
Postad: 21 dec 2021 00:12 Redigerad: 21 dec 2021 00:12
oggih skrev:
Soderstrom skrev:

Dolma! *_* 

Jag provade det för första gången tidigare i år, och det är verkligen otroligt gott! Perfekt till hummus och pitabröd. Har du någon favoritfyllning i dolmas?

Paprika och Sommarsquash fyllda med ris och kött    🤤🤤 kan inte bli godare!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 dec 2021 09:49
Soderstrom skrev:
Paprika och Sommarsquash fyllda med ris och kött    🤤🤤 kan inte bli godare

Låter jättegott, men inte juligt.

Hondel 1377
Postad: 21 dec 2021 12:47
Jonto skrev:
Hondel skrev:

För mig är sillen ett måste! 

Vilka sillsorter brukar du köra? Senapssill, löksill och inlagdsill är ju ett måste. Skärgårdssillen kör jag ibland också, men den känns lite väl somrig.

Generellt är väl ju mer desto bättre, men jag tycker faktiskt senapssill inte är någon höjdare. När jag lagar själv brukar det bli vanlig matjessill med gräddfil och rödlök, samt en currysill. Jag provade 5-minuterssill förra året men kommer göra egen inläggning i år, blir mycket godare! 

Smutsmunnen 1050
Postad: 21 dec 2021 13:45

Jag är ihop med en vegan så jag får aldrig ha roligt.

Borde du inte få hela skinkan själv då? Låter grymt ju! 

Skämt åsido, vad innehåller ert veganska julbord? :)

Smutsmunnen 1050
Postad: 21 dec 2021 14:26
Smutstvätt skrev:

Borde du inte få hela skinkan själv då? Låter grymt ju! 

Skämt åsido, vad innehåller ert veganska julbord? :)

Åh, fuskköttbullar, potatisgratäng ( på havregrädde), fejksill (inlagd aubergine i princip), fejkskagenröra ( den blir väldigt bra), grönkålssallad, brysselkålsgratäng (med fejkost).

Så mycket fejk, men faktiskt ganska gott.

Jag brukar i ärlighetens namn ha min egen gravade lax i alla fall, den anser jag vara oersättlig.

Låter gott ändå!

Smaragdalena skrev:

Låter jättegott, men inte juligt.

Då ska du se min familjs julmat, eller rättare sagt mat vi äter på julen. Mängden är totalt disjunkt med allt som nämnts i denna tråd, minus julmusten bara för att det är billigt i jultider.

Äsch, julmat är mat man äter på jul. Det är inte så noga om skinkan egentligen är vegansk eller om ris à la Maltan egentligen är sushi. :)

oggih 1319 – F.d. Moderator
Postad: 21 dec 2021 22:29
Smutsmunnen skrev:

Åh, fuskköttbullar, potatisgratäng ( på havregrädde), fejksill (inlagd aubergine i princip), fejkskagenröra ( den blir väldigt bra), grönkålssallad, brysselkålsgratäng (med fejkost).

Så mycket fejk, men faktiskt ganska gott.

Jag brukar i ärlighetens namn ha min egen gravade lax i alla fall, den anser jag vara oersättlig.

Jag provade att göra gravade morötter förra julen. Det var... verkligen inte alls samma sak som gravad lax, men typ gott på sitt eget sätt ^_^

Förvånansvärt mycket annat på julbordet går ändå rätt så bra att veganisera, och marknaden för vegenska kött- och mejerisubstitut har ju verkligen helt exploderat bara de senaste åren! Ett veganskt Jansson-hack som jag lärde mig för något år sedan är att försöka få tag på sandelträ (en av nyckelkryddorna i klassisk ansjovis). Ihop med andra julkryddor blir det väldigt likt originalsmaken! 

Smutsmunnen 1050
Postad: 22 dec 2021 10:33

Jag har käkat gravade morötter men nä, jag är inte imponerad.

Svara
Close