3 svar
552 visningar
Gabriella S 368
Postad: 24 jan 2018 19:02

Jordens magnetfält

Hej, ni har säkert saknat mina uppgifter, nej jag driver såklart. Jag har erövrat pluggakuten med mina magnetism uppgifter. 

 

Jag fattar verkligen ingenting. Detta med jordens magnetfält förstår jag ingenting av, jag vet inte hur jag ska tänka. Snälla kan någon ha en genomgång steg med mycket text och bilder? Jag behöver verkligen förstå detta med horisontal och magnetfält. Det går inte in min hjärna. Jag ber er från djupet av mitt hjärta (ni måste veta att mitt hjärta är dyrbar).

Vi har jordens magnetfält:

Jordens nordpol är ju på Antarktis, vilket är bökigt och irriterande. På norra halvklotet kan magnetfältet delas upp i två komposanter som ser ut på följande sätt:

Den komposant som går rakt upp är irrelevant, eftersom den går längs med ledaren och därför inte skapar någon kraft på ledaren. 

Vi har då en ledare som påverkas av en kraft in i pappret, och en ström som går norrut: 

Riktningen hos kraften kan nu fås med högerhandsregeln. Storleken kan beräknas med formeln F=B·I·l

Gabriella S 368
Postad: 24 jan 2018 19:48

Den komposant som går rakt upp är irrelevant, eftersom den går längs med ledaren och därför inte skapar någon kraft på ledaren.

Vi har då en ledare som påverkas av en kraft in i pappret, och en ström som går norrut

den här biten förstår jag inte, vilken komposant är oviktig? Jag märker att i min bok är den horisontella komposanten väldigt dyrbar men vilken är det?

 

och hur kommer du fram till denna ledare med ström?

 

 

ALLTSÅ DU ÄR BÄST JAG TYCKER OM DINA FÖRKLARINGAR jag är så glad tack för att du tar din tid. Du är bäst, ok? Ok.

I detta fall är det den komposant som går horisontellt med jorden som är oviktig, dvs. den som går rätt upp. Det beror på att ledaren går parallellt med detta magnetfält. Tänk på FBI-högerhandsregeln: Den kräver att strömmen och magnetfältet går åt två olika håll. Om ledaren går parallellt med ledaren uppstår ingen kraft. Därför är denna komposant oviktig i denna uppgift.

☺️☺️☺️

Svara
Close