Jonförening och molekylförening
Hejsan, jag behöver inte hjälp med en fråga exakt, mer om att konfirmera att jag förstår principen.
Jonförening skapas vid en reaktion mellan en metall och en icke-metall. I reaktionen ger metallen bort sin valenselektron (eller flera valenselektroner) och blir positivt laddad, medans icke-metallen tar emot elektronen (eller elektronerna) och blir negativt laddad. På så sätt uppnår båda ädelgasstruktur, och är attraherad till varandra genom att en är positivt laddad, och den andra är negativt laddad. Jonföreningen i sig själv blir balanserad och har ingen elektrisk laddning.
Molekylförening är när två atomer delar på en eller fler valenselektronpar, genom kovalent bindning, och på så sätt uppnår ädelgasstruktur. De är också på så sätt bundna ihop, genom laddningen i delade elektronparen, inte olika laddningar mellan atomerna själva (som i jonförening).
Förstår jag det rätt där?
En följdfråga: I en video jag kollade på sa de att jonföreningar är mellan metaller och halogener. Men magnesiumoxid ser ut att vara en jonförening. Är det sant att jonföreningar är bara mellan metaller och halogener?
Eller är det bara så att metaller och icke-metaller kan skapa jonföreningar (som magnesiumoxid), men när det är halogener så blir den jonföreningen en salt (som natriumklorid)?
Tack för hjälpen!
Du har uppfattat det helt rätt. Det behöver inte vara en halogen i en jonförening, utan det kan vara vilken icke-metall som helst. Här är det viktigt att också komma ihåg det viktiga undantaget ammoniumjonen. Den kan bilda jonföreningar som enbart består av icke-metaller, t.ex. ammoniumklorid.
Tack så mycket! Och ja, ska försöka komma ihåg det :)