2 svar
1074 visningar
helena 93 – Fd. Medlem
Postad: 28 mar 2021 13:00 Redigerad: 28 mar 2021 14:20

jonbinding , jon-dipolbinding och vätebindning?

hej skulle ni kunna förklara för mig hur dessa bindningar uppstår och om de är svaga eller starka? har svårt att förstå mig på bindingar så det skulle beyda mycket om ni kunde hjälpa mig förstå detta. har sökt på nätet och i boken men jag förstår ändå inte

Micimacko 4088
Postad: 28 mar 2021 13:50

Det här var typ 100 år sedan, så jag kan ha missat något, men jag minns iaf såhär

 

Alla de bygger på att plus dras till minus, typ som magneter. Skillnaden är om det är joner eller något annat som binds ihop.

En jon har tappat en eller flera elektroner eller tagit upp extra. Så laddningen är ofta starkare än i en dipol.

En dipol har mer av sina elektroner på ena sidan molekylen än andra, så den laddningen är ofta svagare, plus på ena sidan och minus på andra. Plussidan kan binda till minussidan på en annan molekyl. Eller så kan ena sidan binda till en jon med motsatt laddning.

Vätebindning är en dipolbindning, men där det är så stor skillnad mellan hur mycket elektoner det är runt vätet och runt det andra ämnet att det har fått ett eget namn.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 mar 2021 14:24

Jonbindning är en stark bindning, de andra båda är svaga. 

Jonbindningar bygger på elektrisk attraktion - joner med olika laddning dras till varandra. Då bildas det ett salt.

Om man löser ett salt i ett polärt lösningsmedel (t ex vatten) så kommer de positiva jonerna vara omgivna av vattenmolekyler med sin negativa ände vänd in mot jonen, och de negativa jonerna kommer att vara omgivna av vattenmolekyler med din positiva ände vänd inåt. Denna bindning kalla s jon-dipolbindning.

Micimacko har förklarat hur dipol-dipol-bindning fungerar. Vätebindning är ett specialfall av detta, som är så vanligt, så starkt och så viktigt att detta specialfall har  fått ett eget namn.

Svara
Close