Jonbindning
Hejhej! Jag fattar inte det där med Jonbindning för det jag har fått förklarat som är jonbindning är att det är när en negativ jon attraheras med en positiv jon och kan då till exempel skapa en molekyl som till exempel om man har en alkalimetall och halogener kan dem skapa natriumklorid.
Är min förklaring rätt känns så fel om jag jämför med google.
mave12345 skrev:Hejhej! Jag fattar inte det där med Jonbindning för det jag har fått förklarat som är jonbindning är att det är när en negativ jon attraheras med en positiv jon och kan då till exempel skapa en molekyl som till exempel om man har en alkalimetall och halogener kan dem skapa natriumklorid.
Är min förklaring rätt känns så fel om jag jämför med google.
En molekyl är alltid oladdad. Salter (= jonföreningar) är uppbyggda av positivt och negativt laddade joner, så salter är inte molekyler.
Det som Smaragdalena säger är förstås rätt, men för säkerhets skull tänkte jag förklara lite mera.
Molekyler består alltid av atomer och inte av joner. Det som håller ihop atomerna i molekylen är molekylbindningar. I en molekyl av ett visst ämne vet man alltid exakt hur många atomer det är. Till exempel har en vattenmolekyl alltid exakt 3 atomer. Det är 2 väteatomer och en syreatom. Det är det som molekylformeln visar: H2O.
En jonförening är sammansatt av joner. De bildar inte molekyler, utan är staplade på varandra i ett tredimensionellt nätverk som kallas för en jonkristall. Om du tittar på vanligt koksalt, som man har i maten, så är varje saltkorn en jonkristall. I varje kristall finns det många biljoner joner. Dessutom kan det vara olika många joner i olika kristaller av samma ämne.
Formeln för koksalt är NaCl. Men formeln säger alltså INTE att det finns några molekyler med en natriumjon och en kloridjon. I stället visar formeln att det finns precis lika många natriumjoner och kloridjoner i varje saltkristall. Vi kan ta en annan jonförening, för att visa hur den skiljer sig. Magnesiumklorid har formeln MgCl2. Tvåan visar att det finns dubbelt så många kloridjoner som magnesiumjoner i det ämnet.
Det som håller ihop jonerna i jonkristallen kallas för jonbindning. Det är attraktionskraften mellan de positiva jonerna och de negativa jonerna. I koksalt är varje positiv natriumjon omgiven av 6 negativa kloridjoner, och alla sex attraheras till natriumjonen. Men samtidigt är varje kloridjon omgiven av 6 natriumjoner, som attraheras till den. Därför hålls hela jonkristallen ihop.
Tack! Det blev åtminstone lite tydligare :)