Jod på olika livsmedel fungerar som indikator
Hej alla
I skolan har vi gjort en labboration, genom att lägga en droppe jod på dem följande livsmedeln.
Sen fick vi i uppgift att förklara varför resultaten blev som dem är. När jag sökte så stod det att jod fungerar som indikator och får mörkt färg på livsmedel som har stärkelse men jag förstod inte riktigt hur jag ska förklara.
Jod med olika livsmedel
med olika livsmedel
Ostbit + en droppe jod = Jod ändrade inte färg
Potatis + en droppe jod = Jodet blev mörkblå/svart
Ris + en droppe jod = Jodet blev svart
Bröd + en droppe jod = Jodet blev mörkblå/svart
Knäckebröd + en droppe jod = Jodet blev svart
Kött + en droppe jod = Inget hände, jodet hade sin samma färg
Socker + en droppe jod = Sockret stelnade/ färget på jodet ändrades inte
Skulle vara tacksam för hjälp
Tack på förhand.
Vilka av livsmedlen innehåller stärkelse?
Potatis, ris och knäckebröd
Sen fick vi i uppgift att förklara varför resultaten blev som dem är.
Kan du svara på frågan nu?
Det som jag inte förstod är varför jod ändrar färg på livsmedel som har stärkelse och inte på dem resterande
Varför kombinationen av jod och stärkelse blir blått går att förklara, men det är krångligt, jag kommer inte ihåg förklaringen utan behöver slå upp det. Det är bäst att bara acceptera att det är så.
okej, tack för hjälpen