7 svar
269 visningar
Santa 278
Postad: 31 maj 2022 22:12

Jod på olika livsmedel fungerar som indikator

Hej alla 

I skolan har vi gjort en labboration, genom att lägga en droppe jod på dem följande livsmedeln. 

Sen fick vi i uppgift att förklara varför resultaten blev som dem är. När jag sökte så stod det att jod fungerar som indikator och får mörkt färg på livsmedel som har stärkelse men jag förstod inte riktigt hur jag ska förklara.

 

Jod med olika livsmedel

med olika livsmedel


Ostbit + en droppe jod = Jod ändrade inte färg
Potatis + en droppe jod = Jodet blev mörkblå/svart
Ris + en droppe jod = Jodet blev svart
Bröd + en droppe jod = Jodet blev mörkblå/svart
Knäckebröd + en droppe jod = Jodet blev svart
Kött + en droppe jod = Inget hände, jodet hade sin samma färg
Socker + en droppe jod = Sockret stelnade/ färget på jodet ändrades inte

Skulle vara tacksam för hjälp

Tack på förhand.



Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 maj 2022 22:17

Vilka av livsmedlen innehåller stärkelse?

Santa 278
Postad: 31 maj 2022 22:25

Potatis, ris och knäckebröd

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 maj 2022 22:32

Sen fick vi i uppgift att förklara varför resultaten blev som dem är.

Kan du svara på frågan nu?

Santa 278
Postad: 31 maj 2022 22:34

Det som jag inte förstod är varför jod ändrar färg på livsmedel som har stärkelse och inte på dem resterande

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 maj 2022 22:39

Varför kombinationen av jod och stärkelse blir blått går att förklara, men det är krångligt, jag kommer inte ihåg förklaringen utan behöver slå upp det. Det är bäst att bara acceptera att det är så.

Santa 278
Postad: 31 maj 2022 22:45

okej, tack för hjälpen

Zockimon 384
Postad: 1 jun 2022 13:12

Jodprovet 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Jodprovet

Svara
Close