2 svar
2652 visningar
eliawolsson 62 – Fd. Medlem
Postad: 5 feb 2018 18:33

Jobba under gymnasiet

Går första året på naturvetenskapsprogrammet och tänkte nu försöka skaffa mig ett extrajobb. Hur många timmar i veckan är rimligt att arbeta? Tänker själv att 10-20h är rimligt men jag vet inte, är det lite eller mycket? Dela gärna med dig om egna erfarenheter.

Smutstvätt 25191 – Moderator
Postad: 5 feb 2018 20:17

På ett före detta jobb, där det var många unga personer, var det vanligt att arbeta lördag-söndag, varannan helg samt ibland extra inför storhelger och liknande. Det kan nog vara lagom. 20 timmar är en halvtidstjänst. Det är väldigt mycket om du ska studera heltid samtidigt. Tänk dig dina studier som ett heltidsjobb, 40 timmar per vecka, oavsett om du har föreläsningar eller inte. Även om du bara har en föreläsning bör du sikta på att lägga ned sex till åtta timmar mån-fre på dina studier. Du har ju då en annan frihet; om du vill sitta på ett café/biblioteket/hemma/hos kompisar, kan du göra det. Självklart, om det är en väldigt lugn period behöver du inte sitta och läsa om böckerna bara för att skrapa ihop dina timmar, men se skolan som din huvudsysselsättning framöver. 

Det beror också på vilket inkomstbehov du har. På jobbet jag nämnde tidigare var det också många som bokade sig för att jobba under vissa tider de närmsta tio dagarna ungefär, jobbade dessa, bokade upp sig så mycket som passade under tio dagar till, osv. Det kan vara ett alternativ till att jobba varje/varannan helg. Då kan du jobba mer under lugna perioder, och mycket mindre under NP-säsongen. Vilken typ av jobb siktar du på? Har du några stora utgifter som måste täckas varje månad (vardagsmat, hyra, avbetalningar, etc.), eller handlar det mer om en extrainkomst? Sådant kan också vara bra att väga in i fråga om anställningstyp.

SeriousCephalopod 2696
Postad: 5 feb 2018 22:20 Redigerad: 5 feb 2018 22:21

Vi har alla våra olika habitus men jag tycker personligen att det är en väldigt dålig användning av ens tid att jobba regelbundet under ens gymnasietid. Ens studieprestation kommer oundvikligen att lida av det när man inte längre kan använda helgen innan en kritisk examination fritt eller bara i snitt använder färre timmar i veckan till att studera eller mer studienära fritidsaktivteter som att läsa böcker eller följa nyheter.

Om man planerar att aldrig studera på högskola överhuvudtaget ja då kan de där tusenlapparna och arbetslivserfarenheten vara värda precis vad de är men annars är gymnasiebetyg också ett kapital som i långa loppet är värt verkliga pengar och frihet. Att exempelvis inte bli antagen vid en utbildning och jobba halvtid/deltid (eller inte alls) under ett år i inväntan till nästa läsår kan motsvara mycket mer i förlorad inkomst och personlig självkänsla än det man får in av att göra sin prestation lidande mot den oftast väldigt låga lön man får vid extraarbete. 

Behöver man extra inkomst för att leva, ja då är det något man får göra, men ska man lägga sin tid utanför skolan på något annat än studier så är klubbaktivitet eller kreativ utveckling i alla fall berikande och användbart som socialt kapital. 

Svara
Close