Javautvecklare eller Net- utvecklare (yrkeshögskola)
Hej,
Min kompis undrar om vilken utbildning skulle vara bättre för henne, Javautvecklare eller Net-Utvecklare. Hon undrar om vilket leder till bättre jobb? Vilken öppnar fler dörrar? Är lönen bra?
Mitt svar (liksom troligen de flesta andras svar) är färgat av om man primärt utvecklar med Microsoft-teknologier eller inte, en ".net"-utvecklare har säkert en annan uppfattning än jag.
Jag tycker Java är ett bättre val eftersom det tillhör en öppnare del av programmeringsvärlden. Men C# är en slags kopia av Java så skillnaderna är mindre än förr. Open source är mer besläktat med Java men numera är många andra språk populära, t ex Python, PHP och Scala.
Om kompisen är väldigt intresserad av programmering och t ex även har det som hobby tycker jag att Java ger fler möjligheter.
Om det "bara" handlar om att få ett hyfsat jobb spelar det mindre roll vilken hon väljer.
Bör tilläggas att programmering kräver mer tid än nästan något annat yrke om man vill bli riktigt bra. Dock finns det många jobb för systemutvecklare på både enklare och mer avancerad nivå.
Så Java är bättre när det gäller jobb? Hon har aldrig programmet innan, men hon säger att det verkar vara roligt.
Det finns gott om jobb oavsett vilket programmeringsspråk man behärskar. Jag menar att Java-spåret ger en aningen bredare kunskap och gör det lättare att senare lära sig andra språk och områden. Men det är ingen jätteskillnad, 90% av kunskapen är generell.
Och som sagt, en .net-programmerare tycker säkert annorlunda.
Python då? Det finns en utbildning i yrkeshögskola som heter ”Pythonutvecklare inriktning AI”, är det lika bra som Java?
Nej det är det inte. Men det är populärt. "Pythonutvecklare inriktning AI" låter som man klistrat på "AI" för att programmet ska låta lite hetare, "AI" helt oviktigt när man håller på med grunderna.
Programmeringens grunder är datastrukturer, algoritmer, mönster och allmän problemlösning. Man ska kunna analysera system och designa lösningar. Veta hur man man testar kod och system. Fältet är så stort att ingen kan vara bra på allt. Men oavsett är all den kunskapen mer eller mindre densamma oavsett vilket programmeringsspråk man väljer att uttrycka sina lösningar i.
När man är van att programmera och kan ett språk bra är det ganska enkelt att läsa sig ett nytt. Väldigt få programmerare kan bara ett språk, man blir för eller senare tvungen att lära sig något annat.
Om det går, försök att hitta omdömen från elever. Det kan vara så att vissa av programmen har bättre kvalitet än andra. Ni kan ocksp titta på kursplanerna, troligen är det mycket som är gemensamt mellan dem.