Jäst
Varför jäst som innehåller socker bildas mer koldioxid än jäst som inte icke socker.
Hur tror du det kommer sig? Vad har du själv hittat?
Börja med att visa hur långt du kommit så kan vi hjälpa dig vidare till ditt svar.
Jäst är en encellig svamp.som består av vatten, protein,kolhydrater och fetter. Den mest proteiner utgörs av enzymer.
Cellandning är den process i cellen som bryts ner energirika föreningar för att cellen ska få energi till anabola uppbyggande reaktioner. cellandningen sker så här:
1- Glykolysen: är glukosmolekyler (Med sex kolatomer) omvandlas till två pyruvatjoner med tre kolatomer var.För varje glukos bildas dessutom 2 ATP och 2 reducerade vätebärare, NADH + H
2- pyruvat jonerna först in i mitokondrie. I samband med detta släpper varje pyruvat jon ifrån sig en kolatomer, som försvinner som en koldioxidmolekyl. De Två andra kolatomer binds till en speciell bärarmolekyl coenzymer och först till nästa reaktionsserie, nämligen.
3- Citronsyracykeln där kvarvarande kolatomer omvandlas till koldioxid medan väte tas upp av de speciella vätebärare molekylerna NAD och FAD.
4. Elektrontransporten i mitokondriens innermembran: Vätet från vätebärare molekylerna förenar sig så småningom med syre och vatten bildas. den frigörs energi användas till att pumpa ut vätejoner (protein) genom mitokondriens inre membran membran.
Anaerob förbränning: Om syre saknas fungerar inte reaktionerna i mitokondrierna. Eftersom pyruvat tycks vara giftigt i hög koncentrationer och alltså inte bör ansamlas i cellerna, sker en omvandling till andra ämne.Två typer av energi energiutvinning är alkoholjäsning och mjölksyra jäsningen.
De som jag har skrivet