1 svar
1450 visningar
Zeus behöver inte mer hjälp
Zeus 604
Postad: 12 nov 2017 12:15

Jäsning = cellandning?

Hej!

Kan någon på högstadienivå förklara hur jäsning av till exempel bröd går till. Jästcellerna utför väl inte cellandning, för de använder sig inte av syre eller?

Tack på förhand.

Teraeagle 21064 – Moderator
Postad: 12 nov 2017 12:43 Redigerad: 19 nov 2017 01:11

Precis. Vid jäsningen sker istället följande:

Socker —> Koldioxid + Etanol + Energi

Det påminner väldigt mycket om det sker vid bildning av mjölksyra i musklerna, när lungorna inte kan skicka ut tillräckligt mycket syre till kroppen. Då får musklerna energi enligt följande:

Socker —> Mjölksyra + Energi

Vilket också är det som sker (åtminstone delvis) om man använder surdeg som jäsmedel istället för jäst.

Notera att allt detta bara sker vid frånvaro av syre. Även jästceller använder sig av cellandning i syrerika miljöer eftersom det frigör mycket mer energi än jäsning. 

Svara
Close