Jäsning
C6H12O6+6 O2→^jäst 6 H2O+6 CO2+energi
C6H12O6→^jäst 2 C2H5OH+2 CO2+energi
jag har hittat 2 ekvationer som visar nåt med jäst men förstår inte vilken är riktig jäsning som vi använder när vi bakar....
kan nån hjälpa mig att förklara !
MVH
Första gäller vid bakning, förutsatt att det finns tillräckligt mycket syre i degen. Den andra reaktionen gäller vid bryggning av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker där syre inte finns tillgängligt. Det är bara den andra reaktionen som är en äkta jäsning, d.v.s. sker utan närvaro av syre.
okej men under den första förmel står så här
Jäst äter kolhydrater genom att låta kolhydraterna reagera med syre och bilda vatten, koldioxid och energi. I den här processen finns det lika mycket syre på höger och vänster sida i reaktionen, 6 O2 och 6 CO2. Det gör att degen inte sväller under reaktionen.
och under andra
Jästen omvandlar kolhydrater till alkohol och koldioxid. Koldioxiden lägger sig i de luftbubblor som har bildats under reaktionen, vilket gör att brödet sväller.
vad betyder sväller för nåt? betyder det att den blir jäst eller ?
Sväller betyder ungefär ”expanderar”, alltså att den blir större. Då kan man nog säga att den andra reaktionen även är viktigast vid bakning, men den första kommer alltid att ske i första hand så länge det finns syre tillgängligt.
når vi låter jäsa ( utan syre) deg för baka bildas det ethanol/alkohol också?
okej men om jag fick svara på frågan
skriv formel för vad händer med bakning ?
så kan jag skriva 1 eller 2?
Skriv båda två och ge förklaringen om syre som jag skrev.
ok tack så mycket
hej igen
så lyder en fråga
9.74 Varför innehåller bröd (nästan) inte någon alkohol?
man säger att under jäsning alkohol bildas men varför finns de inte kvar?
förångas av värme eller?
Ja, den alkohol som bildas lär förångas ganska snabbt.
okej nu förstår jag