11 svar
6445 visningar
paruthy18 behöver inte mer hjälp
paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 23:40

Jäsning

C6H12O6+6 O2→^jäst 6 H2O+6 CO2+energi

C6H12O6→^jäst  2 C2H5OH+2 CO2+energi

jag har hittat 2 ekvationer som visar nåt med jäst men förstår inte vilken är riktig jäsning som vi använder när vi bakar....

kan nån hjälpa mig att förklara ! 

MVH

Teraeagle 21073 – Moderator
Postad: 3 mar 2018 23:50 Redigerad: 3 mar 2018 23:50

Första gäller vid bakning, förutsatt att det finns tillräckligt mycket syre i degen. Den andra reaktionen gäller vid bryggning av öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker där syre inte finns tillgängligt. Det är bara den andra reaktionen som är en äkta jäsning, d.v.s. sker utan närvaro av syre.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 3 mar 2018 23:53

okej men under den första  förmel står så här

Jäst äter kolhydrater genom att låta kolhydraterna reagera med syre och bilda vatten, koldioxid och energi. I den här processen finns det lika mycket syre på höger och vänster sida i reaktionen, 6 O2 och 6 CO2. Det gör att degen inte sväller under reaktionen.
och under andra 

Jästen omvandlar kolhydrater till alkohol och koldioxid. Koldioxiden lägger sig i de luftbubblor som har bildats under reaktionen, vilket gör att brödet sväller.

 

vad betyder sväller för nåt? betyder det att den blir jäst eller ?

Teraeagle 21073 – Moderator
Postad: 4 mar 2018 00:05

Sväller betyder ungefär ”expanderar”, alltså att den blir större. Då kan man nog säga att den andra reaktionen även är viktigast vid bakning, men den första kommer alltid att ske i första hand så länge det finns syre tillgängligt.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 4 mar 2018 00:12 Redigerad: 4 mar 2018 00:12

når vi låter jäsa ( utan syre) deg för baka bildas det ethanol/alkohol också?

Teraeagle 21073 – Moderator
Postad: 4 mar 2018 00:25

Ja

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 4 mar 2018 09:07

okej men om jag fick svara på frågan 

skriv formel för vad händer med bakning ?

så kan jag skriva 1 eller 2?

Teraeagle 21073 – Moderator
Postad: 4 mar 2018 09:08

Skriv båda två och ge förklaringen om syre som jag skrev.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 4 mar 2018 09:24

ok tack så mycket

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 4 mar 2018 20:10

hej igen

så lyder en fråga

9.74 Varför innehåller bröd (nästan) inte någon alkohol?

man säger att under jäsning alkohol bildas men varför finns de inte kvar?

förångas av värme eller?

Teraeagle 21073 – Moderator
Postad: 4 mar 2018 20:27

Ja, den alkohol som bildas lär förångas ganska snabbt.

paruthy18 1446 – Avstängd
Postad: 4 mar 2018 20:35

okej nu förstår  jag

Svara
Close