3 svar
17 visningar
KlmJan 327
Postad: Igår 18:23 Redigerad: Igår 18:24

Järn som jon?

Hej! 

Jag har suttit och funderat ett tag på varför järn kan ha både 2 och 3 plusladdningar. Järn har ju atomnummer 26 och därmed 8 valenselektroner, så varför skulle den ge bort 2 eller 3 stycken? Den är väl "nöjd" med ett fullt valensskal på 8 valenselektroner?

Eller är det bara jag som har missat något?

Tacksam för all hjälp!

Det är ganska krångligt och har att göra med kvantkemi, men det lär man sig först på universitetet (om ens då). Oktettregeln, att atomer strävar efter åtta valenselektroner, är mer en minnesregel än naturlag och den fungerar inte särskilt bra på "övergångsmetaller", dvs metallerna som ligger mellan grupp 2 och 13 i periodiska systemet. Järn är en av dem.

För att ändå svara på frågan så har det att göra med orbitalerna hos järn. Dess atomer har två valenselektroner, inte åtta. Därför kan järn ganska lätt avge två elektroner då dessa två har högre energi än övriga elektroner. Den tredje elektronen avges inte lika lätt, men ändå relativt lätt eftersom den ligger i något som kallas d-orbital. Det finns fem sådana för varje energinivå ("huvudkvanttal") och hos järn befinner sig sex elektroner i d-orbitalerna som har högst energi. Det innebär att två elektroner måste befinna sig i samma d-orbital, vilket gör att de repellerar varandra och får lite högre energi. Därför kan en av dessa lättare avges, vilket gör att järn kan avge tre elektroner totalt (inom kvantkemi brukar man tala om att något som kallas d5-konfiguration är extra stabilt, vilket är fallet hos järn).

KlmJan 327
Postad: Igår 18:57

ok, tack för hjälpen!

Svara
Close