Jämviktsreaktion, är det rätt?
Är det rätt som jag ställer?
Det som händer är att till grundlösningen tillsätts Fe(NO3)3 och därför, skriver jag om det till jonform. Fe³⁺ och (NO3)³⁻. Och ifall det blir rödare som mina resultat visar, så betyder det att nämnaren är större. Det produceras mer av täljaren, vilket innebär att K är litet just nu. Mindre än Q -> K<Q dvs går åt vänster. Är det rätt resonemang? :) tackar för snabb svar, då jag har inlämning snart!
Det finns ingenting som heter (NO3)^3- utan järn(III)nitrat innehåller tre nitratjoner per järn(III)-jon. Det finns heller ingenting som heter Fe2^3+.
Hur ser uppgiften ut?
Teraeagle skrev:Det finns ingenting som heter (NO3)^3- utan järn(III)nitrat innehåller tre nitratjoner per järn(III)-jon. Det finns heller ingenting som heter Fe2^3+.
Hur ser uppgiften ut?
Nej, du skall inte använda addition i nämnaren, utan multiplikation. Det skall också vara koncentrationsklamrar runt alla ämnen i uttrycket för Q, t ex [SCN-]. Nitratjonerna skall inte vara med vare sig i jämviktsreaktionen eller i uttrycket för Q.
Smaragdalena skrev:Nej, du skall inte använda addition i nämnaren, utan multiplikation. Det skall också vara koncentrationsklamrar runt alla ämnen i uttrycket för Q, t ex [SCN-]. Nitratjonerna skall inte vara med vare sig i jämviktsreaktionen eller i uttrycket för Q.
Mariam1999 skrev:Smaragdalena skrev:Nej, du skall inte använda addition i nämnaren, utan multiplikation. Det skall också vara koncentrationsklamrar runt alla ämnen i uttrycket för Q, t ex [SCN-]. Nitratjonerna skall inte vara med vare sig i jämviktsreaktionen eller i uttrycket för Q.
Nu ser uttrycket för Q riktigt ut.