Jämviktskonstanterna
Jag får fel på a och c
I a) exempelvis så tänkte jag ([CO]2)/([CO2][C]) men svaret ska bli ([CO]2)/([CO2]) enligt facit. De har inte tagit produkterna/reaktanterna utan gjort något annat.
Rena, fasta ämnen har konstant koncentration, så det "bakas in" i jämviktskonstanten. Ett annat sätt att se på det är att rena, fasta ämnen har aktiviteten 1.
fner skrev:fasta ämnen har aktiviteten 1.
Menar du koncentrationen 1?
Bayan Ali skrev:fner skrev:fasta ämnen har aktiviteten 1.
Menar du koncentrationen 1?
Nej, aktiviteten. Jag tycker det är enklare att tänka sig att koncentrationen av t ex natriumklorid i en natriumkloridkristall är ett konstant värde, som man bakar in i jämviktskonstanten.
Jag hänger inte riktigt med. Om det är ett konstant värde så borde den väl påverka värdet på k. Hur kan man baka in det i K?
Eftersom värdet är konstant kan du multiplicera båda led med aktiviteten för det fasta ämnet. Du får då på vänstersidan K x [C]. Men du kan då kalla den konstanten för K2 vilket är den "nya" jämviktskonstanten.
Okej, men då kan man väl inte anta att K2=K
Nej det är inte samma konstant, men om du kallar den första för K1 och den andra för K så kommer K vara din slutgiltiga jämviktskonstant som innehåller den konstanta koncentrationen av det rena ämnet.
Kan man tänka att de i upg inte skriver vilken konstant de vill ha och att man kan svara med både K och K1 och ändå få rätt
Nej. Jämviktskonstanten som facit vill ha är den med koncentrationen för det rena ämnet inbakat.
Hur ska man veta när den vill ha det och när den vill ha den vanliga K? Det stod ju inget om det i frågan
När du har ett fast ämne!
I detta fallet har du ju C (s) i deluppgift a och Ag2O (s) samt Ag (s) i deluppgift c.