Jämviktsförhållande (produkten tillfördes)
Varför? När man tillförde mer av en produkt, så säger de att jämviktskonstanten förskjuts åt vänster? Om man tillför en produkt så ska det förskjutas åt höger, och reaktionen till vänster ska bli snabbare. Men det förklarar de med att en del av NO reagerat med SO3 ? Men vad gör det?
Avser 3:11 b)
Det ska väl helt enkelt stå att K förskjöts åt höger?
Nej. Hur har du resonerat för att komma fram till det svaret?
Om nämnaren ökar så ökar reaktionshastigheten åt vänster, det innebär väl att jämvikten är snedvriden åt höger, eftersom det är mer av produkter där?
Om du tillför mer av en av produkterna är det täljaren som ökar, inte nämnaren.
Okej, varför är jämviktskonstanten förskjuten åt vänster? Jag ger upp.
Men att det är täljaren som ökar det var jag med om, jag tog fel på de.
Men okej då är svaret att jämviktskonstanten ät helt enkelt förskjutet åt det håll som har högsta reaktionhastigheten i det här fallet åt vänster jag ser inga mer alternativ.
Är det åtminstone rätt då? :)
Om du ökar koncentrationen av ett ämne kommer naturen att försöka sänka koncentrationen igen. Det är en naturlag som kallas för Le Chateliers princip.
Rent matematiskt så bygger det på att man måste bibehålla samma värde på K. Om du ökar koncentrationen av NO kommer du att ha ett högre värde i täljaren ovanför bråkstrecket. Då blir värdet av jämviktsuttrycket för stort (dvs Q>K) och man behöver öka värdet i nämnaren för att återfå det utsprungliga värdet på K. För att öka värdet i nämnaren måste man bilda mer av ämnena på reaktantsidan.
När man bildar mer av ämnena på reaktantsidan kallas det att ”förskjuta jämvikten åt vänster”.
Tänk dig en gungbräda som är i jämvikt,med "lagom" mycket på reaktantsidan och på produktsidan. Om man tillför mer produkter, kommer högersidan att tyngas ner, och man måste flytta saker från höger till vänster för att det skall bli jämvikt igen. Reaktionen förskjuts åt vänster.
Ja jag tolkade ordet försjuts, som om det ligger fler ting på vänster sida, ordet förskjuts betyder att riktningen ändras åt vänster, inte att det är mer molekyler som ligger där. Men ni är extremt bra båda två på att förklara. Tack
Jag tänkte på en sak till här, varför var det så viktigt för de att betona att en del av NO reagerade med SO3 eller är det SO2 de ville skriva där? Avser 3:11 b)
De har skrivit rätt. Om man tillför extra NO så kommer en del av svaveltrioxiden att förbrukas, tills jämvikten är återställd. Det kommer alltså att bildas mer NO2 och SO2.
Så att när NO reagerar med SO3 så bildas det SO2 och NO2?
Ja, som det framgår av reaktionsformeln - det är ju en jämvikt, så reaktonen kan gå både framlänges och baklänges.