Jämvikter & syror och baser
Jag har ett antal frågor som jag skrivit ner nu när jag har pluggat inför kommande kemi 2 provet, uppskattar alla svar!!
Fråga 1: Jag vet att CO2 bildar H2CO3 när den kommer in i blodkropparna då den reagerar med H2O, vilket i sin tur protolyseras till oxoniumjoner och karbonat. Den ökade konc. oxoniumjoner gör att jämvikten förskjuts still VL hela vägen till CO2 + H2O, och koldioxiden som bildas är det som transporteras till lungorna för att andas ut. Vart i detta kommer "HbH+ + O2 + H2O" in?
Fråga 2: Kan inte förstå skillnaden mellan pH och Ka/pKa. Båda anger styrkan hos en syra ju?
Fråga 3: Natriumvätekarbonat (NaHCO3) gör en lösning basisk då karbonatjonen i "HCO3^- + H2O" tar upp H+ och då frigörs OH⁻. Men den kan väl också ta upp en H+? Hur vet man när den gör vad? För då blir lösningen sur istället.
Fråga 4: Hur gör komplexet Aluminiumklorid en vattenlösning sur?
Fråga 1:
Jag förstår inte riktigt frågan här. Skulle du kunna förklara lite tydligare vad du menar?
Fråga 2:
pH är ett mått på koncentrationen oxoniumjoner i en lösning. Syrakonstanten och dess motsvarande är mått på hur stark en syra är i vatten. Det stämmer alltså inte att pH är ett mått på hur stark en syra är.
Fråga 3:
Amfolyter (ämnen som är både baser och syror) måste inte vara lika benägna att agera som syror och som baser. Ett bra exempel är starka syror. Tekniskt sett skulle kloridjoner kunna reagera med oxoniumjoner och bilda väteklorid igen, men det händer inte eftersom väteklorid är en extremt stark syra medan kloridjonen är en jämförelsevis mycket svag bas.
Fråga 4:
Jag har skrivit ett ganska utförligt svar om detta tidigare här:
https://www.pluggakuten.se/trad/sur-basisk-eller-neutral-losning-1/
Fråga 1 har jag förstått nu, men tack ändå!
Fråga 2: Men en lösning med hög pH indikerar en stark syra, då starka syror protolyseras fullständigt och därmed ökar koncentrationen oxoniumjoner i lösningen. Innebär det inte då att hög pH = stark syra? (Liksom hög Ka = Stark syra?)
Fråga 3: Förstår, tack så mycket!
Fråga 4: Tack för förklaringen, men mycket av det har vi tyvärr inte gått igenom. Jag har för mig att aluminiumjonen är omgiven av 6 vattenmolekyler. När det komplext reagerar med en till vattenmolekyl så avger den molekylen H+ och OH- frigörs, vilket resulterar i ett nytt komplex med en hydroxidjon bunden till sig => basisk lösning. Men detta kan inte stämma.
Fråga 2:
För det första är det tvärtom; om du tillsätter en stark syra till vattenlösning så sjunker pH-värdet i lösningen. Men grejen är att pH i sig inte är ett mått på styrka. pH (i stora vattenlösningar) är ett mått på koncentrationen oxoniumjoner. Ka respektive pKa är däremot ett mått på en egenskap som syran själv besitter (hur benägen den är att protolysera i vatten).
Fråga 4:
Det stämmer att aluminiumjonen omges av 6 vattenmolekyler. Metallakvakomplexet [Al(H2O)6]3+ reagerar med vatten som agerar som en lewisbas. Då bildas det oxoniumjoner, vilket leder till ett lägre pH, vilket är synonymt med att det blir surare. Det står även i inlägget jag länkade.
Fråga 2: Förstår nu skillnaden, tack så mycket!
Fråga 4: Bildas inte även hydroxidjoner när komplexet reagerar med ytterligare en vattenmolekyl som avger sin proton till komplexet?
Vattnet avger inte en proton till komplexet utan det som sker är att en vattenmolekyl i komplexet säger bye bye till en vätejon och då bildas det H3O+ utanför komplexet och en vatten blir till en OH- i komplexet.
Lifesaver! Tack så hemskt mycket!
För all del!