Jämvikter
Om man börjar med NaH2PO4 0.300M och ska ta reda på halterna av alla substanser, hur gör man då? Behöver en hint.
Man har ju två reaktioner som kan ske:
H2PO4- + H2O <--> H3PO4 + OH-
eller
H2PO4- + H2O <--> HPO4- + H3O+
Så hur ska jag räkna? Vad ska jag sätta som utgångs substansmängd/koncentration för de olika reaktionerna?
Om du ska ta reda på halterna av alla föreningar använder du metoden som jag skriver i mitt första inlägg i den här tråden:
https://www.pluggakuten.se/trad/berakna-ph-i-losning-1/#post-f69575cf-eb31-4137-9cff-a7fd00ecbaee
Nja greppar inte riktigt.
två (första) frågor:
1) Om jag tex har Na2HPO4 och ska beräkna pH - alltså jag har inte PO43- eller H3PO4 där första reaktionen, den enda de kan göra, bestämmer pH/pOH - så verkar det gå med 1/2*(pKa2+pKa3) (pKa(n) = för H3PO4)
Men vad bestämmer [H3O+]? Sätts koncentrationen av H3O+ till vad pH blir i [H3O+] (genom 10^(-pH) i ALLA reaktionerna?
2) hur får man fram slutkoncentrationen av HPO4^(2-)? Är den initialkoncentrationen minus de andra substanserna som innehåller PO4 i ngn form?
"1) Om jag tex har Na2HPO4 och ska beräkna pH - alltså jag har inte PO43- eller H3PO4 där första reaktionen, den enda de kan göra, bestämmer pH/pOH - så verkar det gå med 1/2*(pKa2+pKa3) (pKa(n) = för H3PO4)"
Den metoden känner jag inte till.
"Men vad bestämmer [H3O+]? Sätts koncentrationen av H3O+ till vad pH blir i [H3O+] (genom 10^(-pH) i ALLA reaktionerna?"
Ja, till att börja med har du de två reaktionerna i ditt huvudinlägg som påverkar pH. Sedan kan även genomgå protolys och påverka pH ytterligare. Ibland kan man försumma vissa reaktioner utifrån värdena på Ka och Kb, men det kan ofta vara lättare sagt än gjort.
"2) hur får man fram slutkoncentrationen av HPO4^(2-)? Är den initialkoncentrationen minus de andra substanserna som innehåller PO4 i ngn form?"
Man använder metoden som jag länkade till - med eller utan förenklingar beroende på hur mycket tid och lust man har.
När jag läste kemi på 80-talet skulle vi ha löst den uppgiften genom att rita ett logaritmiskt diagram. Gör man fortfarande det?
Smaragdalena skrev :När jag läste kemi på 80-talet skulle vi ha löst den uppgiften genom att rita ett logaritmiskt diagram. Gör man fortfarande det?
Det gör man, men det kan vara svårt att få tillräcklig precision (eller så är det bara jag som är dålig på att rita...).
Mina kunskaper är lite rostiga, men om jag minns rätt fick jag lära mig att en acceptabel förenkling är att söka upp en huvudreaktion, vilket är reaktionen mellan den starkaste syran och den starkaste basen. När det gäller svaga syror och baser tar man då med det som bildas i det första protolyssteget. Man kan rita ett basbråksdiagram, men också bara titta på reaktanterna.
I det här systemet finns följande:
Syror:
Vatten
H2PO4-
H3PO4 (bildas i första steget när H2PO4- reagerar med vatten)
Baser:
Vatten
H2PO4-
HPO42- (bildas i första steget när H2PO4- reagerar med vatten)
Starkaste syran är H3PO4 och starkaste basen är HPO42-
Då gör man förenklingen att den enda jämvikten man räknar på är:
H3PO4 + HPO42- <---> 2H2PO4-
Beräkna koncentrationerna där på vanligt sätt (du får beräkna en ny jämviktskonstant med hjälp av Ka för H3PO4 och H2PO4-). Beräkna sedan [H+] med Ka för H2PO4-
Gör till sist förenklingen att du vet att du har ett system med det [H+] och den koncentration HPO42- du har beräknat. Använd de värdena rakt av tillsammans med Ka för PO3- och beräkna [PO3-].
Den metoden bör ge acceptabla värden, och den svåraste ekvationen är en lätt andragradsekvation.