Jämviktekvationer - Tabell
Hej! Jag sitter och räknar på jämviktsekvationer och förhållanden men kan inte riktigt förstå varför jag gör som jag gör. Uppgiften är tagen från NE:s digitala läromedel (Kemi 2) och lyder följande:
2.2.12
"Tillverkning av ammoniak kan beskrivas med följande reaktion:
3H2(g) + N2(g) ⇌ 2NH3(g)
För att framställa ammoniak blandar man 2,17 mol kvävgas och 3,56 mol vätgas i ett kärl med volymen 1,0 dm3. Temperaturen är 1 000 grader C. När jämvikt ställt in sig analyseras blandningen och man finner att den innehåller 0,36 mol ammoniak. Kopiera, eller rita av, och fyll i tabellen."
För att få reda på mängden mol för kvävgas och vätgas vid jämvikt måste jag veta hur stor ändringen är. Under undervisningen har reaktanternas ändring beräknats med "-X" för förändringen i mol multiplicerat med konstanten framför ämnet. Detta X har sedan gått att lösa ut mha känd jämviktskonstant (K). I den här uppgiften är den inte angiven och jag kan heller inte räkna ut den förrän jag har alla mol, därför fungerar inte den metoden.
Ett antal personer har försökt förklara hur de använder ett "rått förhållande" mellan reaktanterna och produkten, i detta fallet . Med hjälp av detta har de konstaterat att ändringen i mol för produkten = 0,36 vilket ger att "1 förändring" blir . Denna "ändring" ger i sin tur att reaktanternas ändring blir för vätgas och för kvävgas. Eftersom reaktanterna förbrukas blir ändringen negativ och mol vid jämvikt blir då för kvävgas och för vätgas, vilket stämmer enligt svarstabellen.
Mitt problem ligger i vad som faktiskt händer, eftersom i mitt huvud är 3+1 inte lika med två, samt förstår jag inte hur denna metod skulle kunna appliceras på exempelvis en sådan här reaktion:
Tack till er som läst och kanske till och med svarar, jag ser fram emot att höra fler förklaringar!
Titta på reaktionsformeln, så ser du att i det här fallet så ÄR 3+1=2 om man räknar antal molekyler - men däremot är antalet atomer konstant vid reaktionen.